Drömhemskurs med animationfilm som metod

Rubrik: Drömhemskurs med animationfilm som metod
Ort: Borgå
Organisation/arbetsgemenskap: FDUV
Tid för genomförande: Hösten 2019
Samarbetspartner: Optima
Behov som ledde till boendegärningen:

Flyttförberedelse stöder unga och vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning i processen till ett självständigt liv. Många kan behöva stöd i att uttrycka sina tankar och önskemål kring ett eget hem. FDUV arrangerar därför olika kurser där målet är att deltagarna blir medvetna om hur och var de vill bo.

Åtgärder:

Under hösten 2019 har FDUV hållit en Drömhemskurs på Optima i Borgå. Kursen bestod av sju träffar.

Under drömhemskursen fick eleverna på TELMA-linjen fundera på sina drömmar om hur de vill bo och hur det framtida hemmet kunde se ut. För att stöda elevernas tankeprocess fick de bygga små miniatyrhem i pafflådor. Då de inredde sina miniatyrhem funderade de bland annat på hurdan färg de vill ha på väggarna och vilka möbler de behöver i sitt hem. Som material fanns dockskåpsmöbler och återvinningsmaterial.

Därefter fick eleverna lära sig om animationsfilm och hur man kan göra egna filmer med hjälp av en stopmotion-applikation, som man kan ladda ner gratis på sin ipad eller telefon. Eleverna gjorde egna stopmotion animationsfilmer om olika händelser i sina drömhem. Utgångspunkten för filmerna var vad man skulle vilja göra i sitt eget hem. Skolgångsbiträdena och läraren för TELMA-linjen deltog i kursen och stödde eleverna i arbetet.

Resultat och utvärdering:

Alla deltagare gjorde en egen film om sitt drömhem. Under kursens lopp uppstod diskussioner kring att flytta hemifrån, hur man vill bo och vad som är viktigt i ett eget hem. Deltagarnas utvärdering av kursen var att det var roligt, att både bygga sitt drömhem och lära sig att göra film.
Drömhemmen och filmerna har visats på SAMS funktionsrättseminarium den 2.12.2019 och finns även på FDUV:s youtubekanal.

Fortsättning av utvecklingsarbetet:

Eventuellt blir det en fortsättning på kursen under år 2020.

Internetlänk till videon:

https://www.youtube.com/watch?v=ipBGlQKLItU&list=PLjlvGDplmcSlmAVREizI2_XaEhf7xQpKt&index=22

(sidan öppnas i ny flik)

Kontaktuppgifter: Nina Normann
0405085110
nina.normann@fduv.fi