Omin jaloin asuinympäristössä – Itseluottamuksen kohotus

Rubrik: Itseluottamuksen kohotus
Ort: Laitila
Organisation/arbetsgemenskap: KTO kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus
Tid för genomförande: 2/2016 - 10/2016
Samarbetspartner: Anttilanhovin työyhteisö + Tiina
Behov som ledde till boendegärningen:

Tiina muutti innoissaan asumisyksikköön 28.1.2016. Ongelmana oli kuitenkin kävely: Tiinan jaloissa ei ollut fyysistä vikaa, mutta hän ei uskaltanut kävellä tuetta. Eri asiantuntijat olivat tutkineet ongelmaa.

Tiinan haave oli päästä jääkiekko-otteluun. Hän toivoi, että asumisyksiköstä löytyisi joku, jonka kanssa toteuttaa haave. Yhteiseksi tavoitteeksi otettiin sujuva kävely ja pääsy jääkiekko-otteluun omin jaloin syksyllä 2016.

Åtgärder:

Henkilökunnan kesken sovittiin, että Tiinaa kannustetaan joka käänteessä kävelemään itsenäisesti. Aluksi apuna oli ulkona liikuttaessa rollaattori, myöhemmin kävelysauvat. Sisätiloissa työntekijät tarjosivat kävelyn tueksi enintään yhtä sormeaan, kun aiemmin Tiina oli takertunut kaksin käsin käsivarteen tai olkapäähän.

Henkilökunta kiitti ja kehui Tiinaa onnistumisista. Tiinalla oli aiemmin työkeskuksesta saatu ”tasapainokivi”, jonka pitely auttoi häntä tasapainon hallinnassa ja loi itsevarmuutta.

Asumisyksikössä Tiina polki kuntopyörää ja sai pieniä vastuutehtäviä, joista suoriuduttuaan hän sai runsaasti huomiota ja kehuja. Henkilökunta kävi Tiinan kanssa pienillä kävelylenkeillä, ja juttelun lomassa Tiina ei muistanut kävelyn ongelmaa.

Resultat och utvärdering:

Syksyyn mennessä Tiinan kävely sujui jo ilman minkäänlaista tukea. Hän pääsi ensimmäiseen jääkiekko-otteluunsa lokakuussa 2016.

Tiina ei enää tarvitse ”tasapainokiveä”, mutta kertoo pitävänsä sitä taskussaan varmuuden vuoksi. Takapakkia voi tulla hetkellisesti haastavissa olosuhteissa, kuten oudossa ympäristössä tai poikkeavilla lattiakuvioinneilla. Näissä tilanteissa Tiina kaipaa henkilökunnalta vahvaa ohjausta itsenäiseen kävelyyn.

Fortsättning av utvecklingsarbetet:

Vuonna 2018 Tiina innostui Pokemon Go –pelistä ja sai oman älykännykän sitä varten. Tämän seurauksena Tiinan itsevarmuus on lisääntynyt valtavasti. Hän tekee itsenäisesti tunnin lenkkejä Pokemoneja metsästäen.

Tiina on valittu organisaatiomme asiakasraatiin. Jatkossakin kannustamme häntä toimimaan ja tekemään päätöksiä itsenäisesti.

Edellä mainittujen toimien seurauksena Tiinalla olisi kykyä nykyistä itsenäisempäänkin asumiseen, mutta toistaiseksi hän haluaa jatkaa ryhmäasumista.

Internetlänk till videon:

Kontaktuppgifter: Tarja Isoviita
040 634 2146
tarja.isoviita@kto-vs.fi