Itsenäisesti asuvien kohtaamispaikka Moisku

Otsikko: Itsenäisesti asuvien kohtaamispaikka Moisku
Paikkakunta: Lahti
Organisaatio/työyhteisö: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä Phhyky, Vammaispalvelut, Moisku
Toteutusaika: 2014 alkaen
Yhteistyökumppanit: Tukiohjaajat, työvalmentajat, omaiset, läheiset, asumisyksiköt, Nuorten toimintaryhmä Inspis, Lahden seudun kehitysvammaisten tuki ry., Lamk, Salpaus, Dila, Srk., Wellamo-opisto, Mukkulan peruskoulu, Kiipula, Vapaaehtoistyönverkosto, Avainsäätiö City-Pooli biljardisali, Kaarisilta, Nuorisotoimi, ravintola Nisse, Mössö, Wanha Mestari, salibandyseura, Lahti basketball, Lahden Capoeira, kirjasto, Kehitysvammaliitto, Ehyt ry., KVPS ym.
Asumisen tekoon johtanut tarve:

Sosiaaliset suhteet ja yksinäisyys nousivat huolenaiheiksi asiakkailta sekä omaisilta suunniteltaessa muuttoa itsenäiseen asumiseen. Toiveena oli jonkinlainen vapaa-ajan toiminta.

Moiskun tavoitteena on elämänpiirin laajentaminen ja tasavertainen osallisuus yhteiskuntaan. Tämä tarkoittaa uusien kavereiden, harrastusten ja tekemisen löytämistä. Uudet kokemukset sekä omien taitojen ja vahvuuksien löytäminen vahvistavat itsetuntoa ja lisäävät rohkeutta ja omien mielipiteiden esiin tuomiseen.

Toimenpiteet:

Kokoontumispaikan tarpeesta puhuttiin päättäjille ja perustamista suunniteltiin asiakkaiden kanssa. Luvan saatuamme kävimme asiakkaiden kanssa katsomassa tiloja ja tutustuimme Tampereen Iltalinjaan ja Helsingin Ystäväntupaan. Löysimme tilan, joka nimettiin Moiskuksi.

Toimimme yhteisöllisesti ja kaikki kantavat vastuuta toiminnasta. On mahdollisuus kokeilla ja ottaa riskejä, myös mokata. Jos jokin ei toimi, kokeilemme toista tapaa.

Meillä ei ole säännöllistä ohjelmaa. Näin moiskulaiset ovat ehdottaneet tekemistä kiinnostuksensa pohjalta. On ollut rahapelaamisen vertaistukiryhmä, kokkiryhmä, painonhallintaryhmä ja seksuaalisuuspäivä. Emme ole vain Moiskulla omassa porukassa, vaan osallistumme tekemiseen ja tapahtumiin, jotta mahdollisimman monelle löytyisi itseä kiinnostava juttu.

Kävijöistä valittiin vastuuhenkilö, joka sai paikan avaimen. Hän huolehtii, että homma hoituu vaikkei ohjaaja olisi paikalla. Tukiohjaajat ovat tällöin puhelimen päässä. Meillä on vapaaehtoisia ja apuna henkilöitä kuntouttavasta työtoiminnasta.

Ohjaajan tehtävä on havainnoida ja keskustella. Hän tukee ystävyyssuhteiden luomista ja ylläpitämistä ja selvittelee parisuhdekiemuroita, tuo esiin vahvuuksia ja kannustaa niiden käyttämiseen. Yhteyttä pidetään tukiohjaajien ja työvalmentajien kanssa.

Somella on iso merkitys. Sieltä voi ennen käyntiä seurata mitä Moiskulla tapahtuu ja viestitellä. Sen jälkeen kenties rohkaistuu tulemaan mukaan.

Lopputulos ja arviointi:

Moiskusta on tullut turvallinen paikka olla yhdessä. Monen itsetunto on kasvanut.
”Seurasin Facebook sivuja vuosia, mutta eipä tullut vaan lähdettyä. Onneksi tulin nyt, en ole katunut päivääkään."

Jotkut käyvät toistensa luona tai tapahtumissa. Osa on vähentänyt käyntejä, sillä elämä on laajentunut ja kavereita enemmän. Aluksi kysyttiin ohjaajaa mukaan tai selvittämään asioita. Nyt vaikkapa pankkikorttiasiaa tai bussireittejä katsotaan yhdessä tai saatetaan kaveri perille. Me henki ja tekemisen meininki näkyy. Tapa osallistua toimintaan vaihtelee: kaikki eivät halua tulla Moiskulle, mutta osallistuvat vaikkapa keilaukseen.

Tapahtumissa on tutustuttu uusiin ihmisiin ja verkostoiduttu: esim. ravintolassa järjestetään diskoiltoja.

Toiminnan jatkaminen ja kehittäminen:

Vahvistamme edelleen yhteisöllisyyttä ja kutsumme uusia osallistujia toimintaan. Lisäämme kaikkien itsenäisesti asuvien ja tukiohjaajien yhteisiä tapaamisia. Lisäksi panostamme ihmissuhdetaitojen harjoittelemiseen.

Vastuuta toiminnan ja retkien järjestämisessä annetaan yhä enemmän kävijöille itselleen. Moiskulaisia kannustetaan osallistumaan vapaaehtoistyöhön, sillä se tuo elämänlaatua ja merkityksellisyyden kokemuksia. Yhteistä tekemistä lisätään vanhusten ja nuorten kanssa.

Internet-linkki videoon:

Yhteystiedot: Mari Eskola
044 416 3417
mari.eskola@phhyky.fi