Naapurina sosiaalinen isännöitsijä perheineen

Otsikko: Naapurina sosiaalinen isännöitsijä perheineen
Paikkakunta: Mikkeli
Organisaatio/työyhteisö: Savon Vammaisasuntosäätiö
Toteutusaika: 2017 - 2018
Yhteistyökumppanit:
Asumisen tekoon johtanut tarve:

Tuettuun asumiseen kaivattiin keinoja, joilla voidaan ehkäistä itsenäisesti asuvien kehitysvammaisten henkilöiden yksinäisyyttä.

Toimenpiteet:

Syksyllä 2017 käynnistimme naapuritoiminnan tuetun asumisen asukkaiden osallisuuden ja yhteisöllisyyden lisäämiseksi. Ensin laitoimme sosiaalista isännöitsijää koskeva hakuilmoituksen lehteen. Löysimme sosiaaliseksi isännöitsijäksi nuoren perheen isän, jonka perheeseen kuuluvat hänen lisäkseen aviopuoliso, noin vuoden ikäinen poika ja koira. Etsimme heille sopivan asunnon asukkaidemme naapurustosta. Asunnon etsimisen vaihe oli aika pitkä.

Varsinainen naapuritoiminta alkoi heinäkuussa 2018. Toiminta aloitettiin yhteisellä tutustumiskerralla, jossa asukkaat saivat halutessaan vaihtaa yhteystietojaan naapuriksi kutsumamme sosiaalisen isännöitsijän kanssa. Näin yksittäiset tapaamiset asukkaiden ja hänen välillään alkoivat toimia luontevasti. Sosiaalinen isännöitsijä toimii naapurina keskimäärin 5 h viikossa ja ohjaa noin kerran kuukaudessa asukkaiden toivomaa yhteistä toimintaa Savaksen Maahisentaipaleen asuntojen klubituvalla. Korvaukseksi toiminnastaan hän saa vuokratukea.

Lopputulos ja arviointi:

Naapuri touhuaa asukkaiden kanssa monenlaista: yhdessä ulkoilua, pelailua, kahvittelua, markkinoilla käyntiä ja arjen taitojen opettelua. Asukkaiden ja naapurin sekä hänen perheensä välille on syntynyt monia, yksilöllisiä ja luottamuksellisia ystävyyssuhteita. Yhteydenpito on luontevaa, ilman erityisiä järjestelyjä. Naapurin puoleen voi kääntyä kaikenlaisissa asioissa.

Toiminnan jatkaminen ja kehittäminen:

Toiminta on koettu hyvin onnistuneeksi ja jatkuu edelleen. Tulevaisuudessa tavoitteena on entisestään tukea itsenäisesti asuvien kehitysvammaisten henkilöiden keskinäisisä naapurikontakteja sekä mahdollisesti laajentaa toimintaa myös muille naapurustoalueille Mikkelissä.

Internet-linkki videoon:

Yhteystiedot: Kirsi Manninen
044-3228933
kirsi.manninen@savas.fi