Omaan kotiin omasta ovesta – Asumistoiveiden huomioiminen

Otsikko: Omaan kotiin omasta ovesta - Asumistoiveiden huomioiminen
Paikkakunta: Kellokoski
Organisaatio/työyhteisö: Eteva kuntayhtymä
Toteutusaika: 2019-2020
Yhteistyökumppanit: KVPS
Asumisen tekoon johtanut tarve:

Sepon toive oli muuttaa ryhmäkodin pihapiirissä olevasta rivitalosta itsenäisempään asumiseen. Seppo olisi halunnut muuttaa omakotitaloon, jossa olisi lämmitettävä takka. Omakotitalon jälkeen mieluisammalta tuntui rivitalo, jossa olisi oma piha.

Toimenpiteet:

Seppo otti yhteyttä oman kuntansa sosiaaliohjaajaan ja kertoi toiveestaan ryhmäkodin ohjaajille. Seppo teki ohjaajan avustuksella asuntohakemuksen ja asuntoa lähdettiin etsimään yhteistyössä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kanssa. Asunnon etsintä tarkoitti sitä, että Sepon kanssa etsittiin vapailta markkinoilta myytäviä asuntoja, ensisijaisesti Kellokoskelta. Aluksi sopivaa ei tahtonut löytyä, ja epätoivo oli jo iskeä Sepon ajatuksiin. Viimein löytyi kiva kaksio kerrostalon alimmasta kerroksesta, jonne oli sisäänkäynti rappukäytävän sijaan pihan puolelta. Seppo kävi asuntoa katsomassa ohjaajan kanssa ja kiinnostus oli kova. Asunto oli sopivan hintainen ja KVPS osti sen Sepolle vuokrattavaksi. Seppo aloitti ohjaajan kanssa viikoittaisen muuttovalmennuksen ja suunnittelun, mitä asioita tulee muistaa ja huomata muuttovaiheessa. Sepon ensimmäinen hankittava asia oli oma pyykkikone. Seppo teki ohjaajan kanssa muistilistoja, hankintalistoja ja viikkosuunnitelmia ohjauskäynneistä. Viimeinen asia ennen muuttoa oli kaikkein tärkein; uuden asunnon vuokrasopimus ja avaimet.

Lopputulos ja arviointi:

Seppo muutti omaan asuntoon loppukeväällä 2020 ja saa sinne tarvittavan tuen.

Toiminnan jatkaminen ja kehittäminen:

Ohjaaja käy Sepon luona joka päivä tukikäynnillä ja illalla vielä soitetaan lyhyehkö puhelu. Ohjaaja tukee asiakasta arjen askareissa, oikeastaan muistuttelussa kaupassa käynnistä, siivouksesta ja pyykkihuollosta, jotta jatkossa Seppo pystyy hoitamaan asioita mahdollisimman itsenäisesti.

Internet-linkki videoon:

Yhteystiedot: Salla Kauppinen
0403047683
salla.kauppinen@eteva.fi