Kenny har flyttat till egen lägenhet

Rubrik: Kenny har flyttat till egen lägenhet
Ort: Kristianstad, Sverige
Organisation/arbetsgemenskap: JAG Assistans Ab
Tid för genomförande: 2019
Samarbetspartner: Kommunen, landstinget
Behov som ledde till boendegärningen:

Kenny hade innan flytten bott hemma hos sin mamma och hennes man. Tiden började kännas mogen för Kenny att flytta hemifrån, i och med att han gör väldigt mycket på egen hand med hjälp av assistans. Han ville till exempel kunna bjuda hem kompisar till sig. Samtidigt kände hushållets övriga vuxna ett behov av att få ha sina liv för sig.
En flytt till gruppbostad kändes dock aldrig aktuell, då Kenny har behov av assistans dygnet runt av personer som har ingående kunskaper om hans behov.

Åtgärder:

Tack vare att Kenny haft assistans dygnet runt sedan 8 års ålder, och flera av assistenterna jobbat länge, kändes det tryggt att ta steget att flytta hemifrån. Kenny stod i vanlig bostadskö och familjen letade aktivt efter en marklägenhet.
Den lägenhet man hittade finns i ett nybyggt hus med breda dörrar, låga trösklar, tillgängligt badrum och automatiska dörröppnare. Därtill behövdes takliftar, vilket ansöktes om hos kommunen.
Kenny har själv varit med och handlat och valt vad han vill köpa till sitt hem, och har nu börjat få det mesta på plats.

Resultat och utvärdering:

Kenny har nu bott i sitt nya hem ungefär en månad. Han trivs bra och tycker om att bjuda mamma på fika och tända ljus. Assistansbehovet har förändrats lite, då Kenny nu behöver hjälp med saker så som inköp, tvätt, städning samt framför allt med att hålla kontakt med familj och vänner.
Kenny och hans familj hoppas och tror att flytten till egen bostad ska medföra verkligt självbestämmande.

Fortsättning av utvecklingsarbetet:

Kenny har ett stort jobb framför sig med att bygga upp sitt vuxenliv så som han vill leva det och skaffa ett eget socialt nätverk.

Internetlänk till videon:

https://youtu.be/7zrDuFw6ffg

(sidan öppnas i ny flik)

Kontaktuppgifter: Sara Wilson
040 8010349
sara.wilson@jagassistans.fi