Naapurina sosiaalinen isännöitsijä perheineen

Rubrik: Naapurina sosiaalinen isännöitsijä perheineen
Ort: Mikkeli
Organisation/arbetsgemenskap: Savon Vammaisasuntosäätiö
Tid för genomförande: 2017 - 2018
Samarbetspartner:
Behov som ledde till boendegärningen:

Tuettuun asumiseen kaivattiin keinoja, joilla voidaan ehkäistä itsenäisesti asuvien kehitysvammaisten henkilöiden yksinäisyyttä.

Åtgärder:

Syksyllä 2017 käynnistimme naapuritoiminnan tuetun asumisen asukkaiden osallisuuden ja yhteisöllisyyden lisäämiseksi. Ensin laitoimme sosiaalista isännöitsijää koskeva hakuilmoituksen lehteen. Löysimme sosiaaliseksi isännöitsijäksi nuoren perheen isän, jonka perheeseen kuuluvat hänen lisäkseen aviopuoliso, noin vuoden ikäinen poika ja koira. Etsimme heille sopivan asunnon asukkaidemme naapurustosta. Asunnon etsimisen vaihe oli aika pitkä.

Varsinainen naapuritoiminta alkoi heinäkuussa 2018. Toiminta aloitettiin yhteisellä tutustumiskerralla, jossa asukkaat saivat halutessaan vaihtaa yhteystietojaan naapuriksi kutsumamme sosiaalisen isännöitsijän kanssa. Näin yksittäiset tapaamiset asukkaiden ja hänen välillään alkoivat toimia luontevasti. Sosiaalinen isännöitsijä toimii naapurina keskimäärin 5 h viikossa ja ohjaa noin kerran kuukaudessa asukkaiden toivomaa yhteistä toimintaa Savaksen Maahisentaipaleen asuntojen klubituvalla. Korvaukseksi toiminnastaan hän saa vuokratukea.

Resultat och utvärdering:

Naapuri touhuaa asukkaiden kanssa monenlaista: yhdessä ulkoilua, pelailua, kahvittelua, markkinoilla käyntiä ja arjen taitojen opettelua. Asukkaiden ja naapurin sekä hänen perheensä välille on syntynyt monia, yksilöllisiä ja luottamuksellisia ystävyyssuhteita. Yhteydenpito on luontevaa, ilman erityisiä järjestelyjä. Naapurin puoleen voi kääntyä kaikenlaisissa asioissa.

Fortsättning av utvecklingsarbetet:

Toiminta on koettu hyvin onnistuneeksi ja jatkuu edelleen. Tulevaisuudessa tavoitteena on entisestään tukea itsenäisesti asuvien kehitysvammaisten henkilöiden keskinäisisä naapurikontakteja sekä mahdollisesti laajentaa toimintaa myös muille naapurustoalueille Mikkelissä.

Internetlänk till videon:

Kontaktuppgifter: Kirsi Manninen
044-3228933
kirsi.manninen@savas.fi