Kenen on mahdollista saada puhetta avustava tai korvaava laite?

Minä olen huono puhumaan, mutta todella hyvä kirjoittamaan. Ajattelen, että olisi hyvä, jos minulla olisi laite, jolla kirjoittaisin mitä haluan sanoa. Toinen voisi sitten lukea siitä viestini tai kone lausuisi sen tietokoneäänellä, kun painan napista. Voikohan minulla olla oikeus saada tällainen laite? Kuka on oikeutettu käyttämään puhetta korvaavaa kommunikaatiota? Olen nähnyt, että jotkut kommunikoivat tukiviittomilla tai kuvilla, mutta minusta ne ovat liian yksinkertaisia keinoja minulle.

Vastaus:

Puhevammaisilla ihmisillä on lain suoma oikeus saada puhetta tukevaa tai korvaavaa apua kommunikointiin. Puhevammaisella ihmisellä tarkoitetaan kuulevaa ihmistä, joka ei tule arjen kommunikointitilanteissa toimeen puheen avulla. Hänen on vaikea tuottaa tai ymmärtää puhetta. Usein puhevammaan liittyy myös lukemis- ja kirjoittamisvaikeuksia.

Sinulla ei ilmeisesti ole varsinaista puhevammaa. En siten usko, että sinulle kustannettaisiin puhetta tukevaa laitetta. Mutta jos sinulla on tablettitietokone, niin voit kokeilla erilaisia sovelluksia. Näitä sovelluksia on listattu Papunetin sivuilla.

Pääset Papunetin sivuillle tästä linkistä (papunet.net).