Peruskoulun kesto

Kun minä kävin peruskoulua, se kesti 9 vuotta.

Onko totta, että peruskoulu kestää nykyään 10 vuotta?

Entä kun oli kiertokoulu tai kansakoulu Suomessa, niin kuinka pitkään ne kestivät?

Nykyään on kouluvelvollisuus, mutta miten oli ennen vanhaan, oliko ennen kouluvelvollisuus?

Minun tietääkseni kehitysvammaiset saatettiin vielä muutama kymmenen vuotta sitten vapauttaa kokonaan oppivelvollisuudesta, koska ajateltiin, että he eivät muka opi mitään.

Ja olen lukenut, että joskus 1900-luvun alussa vanhemmat olivat haluttomia päästämään lapsia kouluun, kun vanhemmat olisivat halunneet pitää lapsia kotona tekemässä töitä vanhempien kanssa.

Vastaus

Hei

Peruskoulu kestää nykyisin 9 vuotta.

Peruskoulun jälkeen on mahdollista käydä vielä 10. luokka, jossa kerrataan peruskoulun asioita.

Oppivelvollisuus on nykyisin 18-vuotiaaksi asti. Nuoren pitää siis jatkaa opiskelua vielä peruskoulun jälkeen esimerkiksi ammattikouluun tai lukioon.

Aikaisemmin kaikilla ei ollut samanlaista mahdollisuutta käydä koulua.

Kauan sitten Suomessa oli paikkakuntia, joissa ei edes ollut koulua. Opettajat kiersivät maaseudulla ja pitivät lapsille kiertokoulua. Kiertokoulussa lapsia opetettiin lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan.

Myöhemmin joka kuntaan rakennettiin kansakoulu. Kansakoulua käytiin kuusi luokkaa.

Kansakoulun jälkeen oli mahdollista jatkaa oppikouluun, opiskella ylioppilaaksi ja jatkaa opintoja, jos perheellä oli siihen rahaa.

Iso osa nuorista lopetti opiskelun kansakoulun jälkeen. He alkoivat tehdä töitä tai auttoivat perhettä maataloustöissä.

On totta, että ennen vanhaan kehitysvammaiset lapset vapautettiin oppivelvollisuudesta. Nykyisin kehitysvammaiset lapset ja nuoret käyvät koulua.

Sekin on totta, että aikaisemmin kaikki vanhemmat eivät halunneet päästää lapsia kouluun. Vanhemmat tarvitsivat lasten apua kotitöissä.