Mitä tarkoittaa “Otan osaa”?

Minun isäni kuoli ja monet ihmiset ovat sanoneet minulle, että “Otan osaa”. Mitä se oikeastaan tarkoittaa, kun sanotaan niin? Otetaanko siinä osaa suruun vai otetaanko siinä osa surusta pois? Miten jotkut voivat ottaa osaa suruun, jos he eivät edes tunteneet isääni ja vaikka he ottaisivat minulta osan surusta pois, niin ei minusta minulla silti vähene.

Eräs ihminen sanoi, että hän tietää, miltä minusta tuntuu, koska hänenkin isä on kuollut. Eihän se pidä paikkaansa? Eihän hän voi tarkalleen tietää, että miltä minusta tuntuu, koska jokaisen suru on omanlainen koska suhde isäänkin on ollut omanlainen vai mitä?

Vastaus:

Olen pahoillani isäsi kuoleman johdosta. “Otan osaa” tarkoittaa minun mielestäni sitä, että sanoja ottaa osaa sinun suruusi. Monesti ihmisillä on vaikeuksia keksiä, mitä sanoa ihmisille, joka on menettänyt itseleen tärkeän ihmisen. Silloin on helpompi sanoa jotain, mitä on tapana sanoa.

Olet oikeassa, että jokaisen suru on omanlaisensa. Vain sinä tiedät, miltä sinusta tuntuu. Mutta ehkä sanoja halusikin jakaa oman menetyksen sinun kanssasi. Kertoa, että hän ymmärtää, miltä tuntuu, kun oma vanhempi kuolee.