Miten ennen vanhaan selvittiin vaikeista asioista?

Hei! Olen kävellyt paljon eri hautausmailla ja tutkinut siellä olevien hautakivien tekstejä. Monien vanhojen hautakivien tekstien mukaan ennen vanhaan on jouduttu kokemaan kovia aikoja, esimerkiksi kun perheestä on kuollut paljon lapsia. Eräässä perheessä kuoli lyhyenä aikana yhteensä 6 lasta. Kuinka ennen vanhaan selvittiin näin vaikeista asioista? Eikö se ole henkisesti jo lähes kestämätön tilanne äidille menettää nopeassa ajassa monta pientä lasta?

Vastaus:

Kyse on luultavasti siitä, että ennen vanhaan äidit ja isät olivat tottuneet lasten kuolemaan. Lasten kuolema oli ennen vanhaan niin tavallista, että melkein kaikissa perheissä kuoli lapsia. Vanhemmat tiesivät siis jo etukäteen, että kaikki heidän lapsensa eivät ehkä kasva aikuisiksi.

Luulen, että lasten kuolema oli kuitenkin monille vanhemmille vaikeaa ja surullista. Se oli varmasti erityisen vaikeaa silloin, kun monta lasta kuoli lyhyessä ajassa. Vanhempien oli kuitenkin pakko selvitä vaikeista ajoista, että he pystyivät hoitamaan perheen muita lapsia.