Miten pääseen eroon pessimistisyydestä?

Miten pääsen eroon pessimistisyydestä eli sellaisesta, että huomaan asioista melkein aina ikävät puolet, enkä osaa iloita hyvistä asioista? Tätäkin viestiä kirjoittaessa harmittaa, kun huomenna on kesäpäiväntasaus eli sen jälkeen alkaa päivänvalon määrä vähenemään. Tulee mieleen kun hyvin pian on taas syksy, pimeää ja huonot ilmat eli sataa, tuulee, on kylmää ja puista tippuu lehdet. Sellaisia murehdin, kun asuntolassa valmistellaan juhannusjuhla ja haluaisin senkin ajan vain murehtia omassa huoneessani, kun muut herkuttelevat mansikoilla, makkaralla, perunalastuilla ja limsalla.

Vastaus:

On hyvä, että olet huomannut, että ajattelet aina vain ikäviä asioita. Se on varmasti rankkaa. Elämästä puuttuu ilo.

Siitä voi päästä eroon, kun alat pakottaa itseäsi miettimään iloisempia asioita. Alat miettiä hyviä puolia honojen puolten sijaan. Aina kun huomaat, että ajattelet ikäviä asioita, lopeta ja yritä keksiä asiasta hyvä puoli.

Olet selvästi kesäihminen. Pidät valosta ja lämmöstä, kauniista vihreästä maisemasta. Et halua, että tulee kylmä ja pimeä. Voitko kuitenkin miettiä, mitä hyvää pimeässä ja kylmässä on? Mitä kivaa voi tehdä kotona, kun ulkona on pimeää? Mitä kivaa ulkona voi tehdä, kun siellä on pimeää ja kylmää?

Uskalla nauttia hetkestä. Minusta tuntuu, että sinua pelottaa elää hetkessä ja tuntea hyvää oloa. Osaatko miettiä, mistä se johtuu? Mikä estää sinua iloitsemasta juhannuksesta muiden kanssa?