Miten saisin avustajan?

Minulle on yritetty löytää avustajaa, mutta minulle on sanottu, että en voi saada avustajaa, koska olen siihen liian itsenäinen.

Minä kuitenkin tarvitsisin avustajan, jonka kanssa kävisin vaikka kotikaupunkini ulkopuolella esimerkiksi elokuvissa tai kaupoissa. Omassa kotikaupungissani ei ole elokuvateatteria, eikä kovin paljon kauppoja.

Mutta minä tarvitsen avustajan ainakin alussa auttamaan minua bussimatkoissa tai junamatkoissa sinne ja takaisin. Miten saisin avustajan tähän?

Vastaus:

Tämä on vaikea kysymys, johon minun on mahdotonta antaa oikeaa vastausta. Mutta tämä on tärkeä asia.

Voisitte vielä yrittää selvittää sinun mahdollisuuksiasi saada avustaja. Avustaja on vammaispalvelulain mukaan myönnettävä apu.

Toinen vaihtoehto voisi olla kehitysvammalain mukaan myönnettävä tukihenkilö. Toivottavasti joku voisi auttaa sinua asian selvittämisessä.

Yksi vaihtoehto on kysyä apua läheltäsi. Olisiko joku, joka voisi lähteä kanssasi käymään läheisessä kaupungissa? Auttaisi sinua liikkumisessa kunnes tunnet, että osaat kulkea itse.

Kehitysvammaisten Tukiliitto järjestää Best buddies -kaveritoimintaa. Se on vapaaehtoistoimintaa, jossa vammainen ja ei-vammainen henkilö ryhtyvät kavereiksi keskenään. Kavereiksi etsitään saman ikäisiä ja samoista asioista tykkääviä ihmisiä. Tätä toimintaa on Tampereen ja Jyväskylän kaupunkialueilla.

Voit lukea lisää Best buddies -toiminnasta tästä linkistä (www.kvtl.fi).