Muistomerkki haudalle

Kirjailija Kalle Päätalo on kertonut kirjoissaan, että kun hänen isoveli kuoli vauvana, niin vanhemmat eivät hankkineet haudalle hautakiveä, josta olisi tiedetty, mihin vauva haudattiin. Äiti oli vain laittanut hakaneulan viereisen puun kylkeen kiinni merkiksi haudasta.

Eikö haudalle kuitenkin pidä hankkia hautakivi tai muu muistomerkki? Eivätkö nämä vanhemmat välittäneet vauvastaan yhtään, kun eivät sellaista haudalle hankkineet? Koska haudalla ei ollut kiveä, haudan sijaintia ei enää jälkeenpäin tiedetty. Se vauva tosin syntyi ja kuoli melkein 100 vuotta sitten, vuonna 1918.

Muutenkin Kalle Päätalon kirjat ovat aika ihmeellisiä, kun niistä saa sen käsityksen, että Kalle muisti kaiken mitä hänen lapsuudessaan tapahtui jotain 1-vuotiaasta lähtien. Eihän sellainen pitäisi olla mahdollista?

Vastaus:

Sata vuotta sitten lapsikuolleisuus oli paljon yleisempää kuin nykyään. Vauvoja kuoli usein hyvin pienenä. Köyhillä ihmisillä ei ollut varaa ostaa kalliita hautakiviä. Oli siis varsin yleistä, ettei vauvojen haudoille aina laitettu hautakiviä. Lapsen kuolema oli raskas ja surullinen asia myös silloin.

Kalle Päätalo kertoo kirjoissaan varmasti muistoja, joita on kerrottu hänelle. On tavallista, että kirjailijat kertovat muistoja tapahtumista, joista heille on kerrottu.