Saako edunvalvoja ottaa kännykkää ja nettiä pois?

Saako edunvalvoja ottaa kännykkää ja nettiä pois, kun oon täysi-ikäinen?

Vastaus:

Edunvalvoja auttaa sinua hoitamaan raha-asioita ja omaisuutta. Edunvalvojan tehtävä on valvoa, että rahasi riittävät perustarpeisiin, kuten asuntoon ja ruokaan.

Edunvalvojan pitää noudattaa holhoustoimilakia. Lain mukaan sinun kuuluu saada kohtuullisesti rahaa käytettäväksi sinulle tärkeisiin asiohin.

Nykyisin moni tarvitsee päivittäisten asioiden hoitamiseen kännykkää ja nettiä. Esimerkiksi monia palveluita on vaikea käyttää ilman kännykkää ja nettiä.

Edunvalvojan tehtävä on kuitenkin huolehtia siitä, että kännykkäkulut ja nettikulut eivät nouse liian suuriksi.

Jos kännykän ja netin käyttö vaarantavat rahatilanteesi, ei edunvalvojan pitäisi kuitenkaan estää niiden käyttöä kokonaan. Hän voi puuttua tilanteeseen muillakin keinoilla.

Edunvalvoja voi esimerkiksi hankkia puhelinliittymääsi saldorajan. Silloin voit soittaa puhelimella vain tietyn määrän puheluita. Tai hän voi hankkia sinulle puhelinliittymän, johon on maksettu etukäteen tietty määrä puheaikaa.

Jos netinkäyttö vaarantaa sinun hyvinvointisi tai rahatilanteesi, voi edunvalvoja esimerkiksi estää pääsyn tietyille nettisivuille.

Edunvalvojan pitää yrittää tehdä hyvää yhteistyötä sinun kanssasi. Ennen kuin edunvalvoja päättää sinulle tärkeästä asiasta, hänen pitäisi kysyä sinun mielipidettäsi asiasta.

Sain vastaukseen apua Kehitysvammaisten Tukiliiton lakimieheltä Tanja Salismalta.