Saako kuolleesta puhua pahaa?

Olen kuullut sanottavan, että kuolleista ei saisi puhua pahaa. Mutta mitä, jos kuolleella ihmisellä on ollut eläessään joitain muiden ihmisten kannalta ikäviä ominaisuuksia, kuten vaikka alkoholismi, niin saako siitä kertoa muille ihmisille?

Saanko minä kertoa joillekin ihmisille isäni kuoleman jälkeen, että isälläni oli alkoholismi ja että se aiheutti muille ihmisille ongelmia? En tietenkään kaikille ihmisille siitä puhuisi, mutta joidenkin kanssa haluaisin siitäkin puhua, esimerkiksi psykologin kanssa, kun käyn hänen luonaan. Onko se pahan puhumista isästä? Se kuitenkin oli yksi isän ominaisuus ja sairaus hänellä.

Vastaus:

On toki hyvien tapojen mukaista, että kuolleita kunnioitetaan. Itse ajattelen, että tämä tarkoittaa sitä, että kuolleen läheisille ihmisille annetaan tilaa surra rauhassa. Läheiset haluavat usein muistaa kuolleesta hyviä asioita.

Kun aika kuluu, läheiset ihmiset ovat usein valmiita puhumaan kuolleesta myös ikäviä asioita.

Ajattelen myös, että ei ole oikein puhua pahaa kenestäkään. Mutta, jos jokin on totta, se ei silloin ole pahan puhumista. Jos isäsi oli alkoholisti, totta kai saat siitä puhua. Se ei ole pahan puhumista. Sinulla on myös oikeus puhua aioista, jotka ovat vaikuttaneet suuresti sinun elämääsi.