Silmien väristä

Olen kuullut, että kaksi ruskeasilmäistä ihmistä ei voi saada sinisilmäistä lasta. Minun vanhemmilla ja sisaruksilla on ruskeat silmät, mutta minulla on siniset silmät. Enkö minä olekaan vanhempieni lapsi? Miksi sitten minut oli laitettu asumaan heidän luokseen ja minulle on valehdeltu, että vanhempani ovat oikeat vanhempani ja sisarukseni ovat sisaruksiani?

Vastaus:

Kyllä voi kaksi ruskeasilmäistä ihmistä saada sinisilmäisen lapsen. Sinulla on siniset silmät, koska olet saanut molemmilta vanhemmiltasi geenin, joka tuottaa siniset silmät.

Vanhempasi ovat itse ruskeasilmäisiä, mutta heillä on myös sinisilmäisyyttä tuottava geeni. Ruskeasilmäisyyttä tuottava geeni on vahvempi kuin sinisilmäisyyttä tuottava geeni. Sen takia vanhempasi ovat ruskeasilmäisiä. Sinulla on kuitenkin kaksi sinisilmäisyyttä tuottavaa geeniä. Sinun sisaruksesi ovat saaneet ruskeasilmäisyyttä tuottavan geenin joko molemmalta vanhemmalta tai vain toiselta.

Toivottavasti saat selvää vastauksesta. Tämä on hieman hankala asia esittää kovin selvästi. Mutta kukaan ei voi väittää, että et ole vanhempiesi lapsi, koska sinulla on siniset silmät.