Toisten auttaminen hätätilanteessa

Tiedän, että Suomessa jokaisella on velvollisuus auttaa, jos sattuu tulemaan vaikka onnettomuuspaikalle, tai jos näkee jonkun saavan sairaskohtauksen. Jos ei osaa antaa ensiapua, niin voi ainakin soittaa hätänumeroon.

Olen joskus miettinyt, että mitä jos ensimmäinen onnettomuuspaikalle tuleva henkilö on kehitysvammainen. Moni lievästi kehitysvammainen osaa varmasti soittaa hätänumeroon, jolloin onnettomuuspaikalle on mahdollista saada apua. Joku voi myös osata vähäsen ensiapua.

Mutta mitä, jos kyseessä on vaikeasti kehitysvammainen henkilö, joka ei välttämättä ymmärrä, että hänen pitäisi jäädä auttamaan? Voiko tällainen henkilö joutua vaikka vankilaan sen takia, ettei hän jäänyt onnettomuuspaikalle auttamaan?

Vastaus:

Jokaisella on tosiaan velvollisuus auttaa onnettomuuteen joutunutta. Jos jättää onnettomuuden uhrin ilman apua, voi saada sakkorangaistuksen tai vankeusrangaistuksen.

Vaikeasti kehitysvammainen ihminen ei välttämättä ymmärrä tilannetta ja siten hän ei pysty auttamaan. Hän ei voi saada sakkoja tai joutua vankilaan.