Voiko lukutaidon unohtaa?

Minä muistan lapsuudestani sen, että olisin osannut lukea jo ennen kouluun menoa noin 4-5 vuotta vanhana. Muistan kuitenkin myös, että kun menin kouluun, niin harjoittelin siellä lukemista.

Minun vanhempani sanovat, että en osannut lukea ennen kouluun menoa vaan että opin lukemaan vasta toisella luokalla kun olin 8.

Miten tämä on mahdollista? Voiko olla niin, että osasin lukea jo ennen kouluikää, mutta aikuiset eivät sitä jostain syystä huomanneet, sitten minä unohdin lukutaidon jostain syystä ja opin uudestaan lukemaan koulussa? Vai onko tässä kyseessä jokin valemuisto, että minä vain luulin osaavani lukea ennen kouluikää? Tai että olisin sekoittanut mielessäni vuodet keskenään, niin että vain luulin lukevani ennen kouluikää vaikka kyseessä olisi tosiasiassa aika, jolloin jo kävin koulua?

Vastaus:

Vaikea ja kiinnostava kysymys! En ole ainakaan koskaan kuullut, että lapsi oppisi ensin lukemaan ja sitten unohtaisi lukutaidon ilman mitään erityistä syytä.

Osaisivatko vanhempasi auttaa sinua tässä asiassa? Muistatko jonkin tietyn lukutilanteen tai kirjan lapsuudestasi? Ehkä vanhempasi muistavat saman tilanteen tai kirjan. Ehkä he osaavat kertoa, minkä ikäinen olit, kun luit tuota kirjaa.