Voiko minulla olla autismi?

Voiko minulla olla lievä autismi, koska tykkään tehdä samoja asioita aina yhä uudelleen ja ahdistun helposti muutoksista? Minä haluaisin aina tietää, että mitä seuraavana päivänä tapahtuu ja milloin. Sitten ahdistun, jos tuleekin joku muutos suunnitelmiin tai asiaa ei tehdä silloin kun on sovittu. Tykkään lukea samoja kirjoja aina uudelleen ja katsoa aina samoja elokuvia. Tutut esineet ovat minulle tärkeitä, niitä ei saisi heittää pois ja uusissa tilanteissa tarvitsen paljon apua, kun en osaa itse päätellä, että mitä pitää tehdä. En tule kunnolla toimeen ihmisten kanssa, usein paremmin viihdyn vaikka yksin metsässä tai eläinten parissa ja kommunikoin kirjoittamalla paremmin kuin puhumalla. Meteli häiritsee minua, syön mielelläni vain samoja tuttuja ruokia ja käytän aina samoja tuttuja vaatteita. Haluaisin tutkimuksiin, mutta kaikki vain sanovat, että ei minulla voi mitään autismia olla eivätkä auta minua tutkimuksiin pääsemisessä. Yksin niihin en osaa hakeutua.

Vastaus:

Hei, kysyin asiaa Autismi- ja aspergerliiton Palveluneuvonnasta. Sain vastauksen Pia-Maria Ala-Kihniältä. Hän puhuu vastauksessaan autismikirjosta. Se on nimitys, mitä autismista nykyään käytetään.

Kuvailemasi piirteet voivat kertoa autismikirjon piirteistä, mutta eivät välttämättä. Jos epäilet itselläsi autismikirjoa, voit mennä tavalliselle terveyskeskuslääkärille keskustelemaan asioista. Jos lääkäri näkee aihetta tutkimuksiin, hän kirjoittaa lähetteen erikoislääkärille.

Ennen kuin menet lääkärin vastaanotolle kirjoita muistiin valmiiksi niitä asioita, jotka saavat sinut pohtimaan mahdollista autismikirjoa. Kannattaa myös pohtia omaa lapsuuttaan ja kysyä vaikka vanhemmilta, millaisia asioita he ovat huomanneet. Voitte käyttää apuna kyselylomaketta. Voit tutustua lomakkeeseen tästä linkistä (www.autismiliitto.fi).

Toivottavasti pääset näillä tiedoilla eteenpäin. Voit myös soittaa  palveluneuvontaan. Soittoaika on maanantai-torstai kello 12-15, puhelinnumero 050 467 3130.