Voivatko kaksoset olla puoli-identtiset?

Hei! Onko totta, että jos naisen munasoluun tunkeutuu hedelmöityshetkellä 2 siittiösolua, niin tulee puoli-identtiset kaksoset, joilla on äidin puolelta sama perimä, mutta isän puolelta eri perimä?

Olen lukenut, että jos 2 siittiötä pääsee samaan aikaan munasoluun, niin munasolu tuhoutuu, mutta internetissä väitetään että siitä syntyy puoli-identtiset kaksoset. Olen myös lukenut, että puoli-identtiset kaksoset syntyvät siten, että naisen munasolu jakautuu ennen hedelmöitystä, molemmat puolet hedelmöittää eri siittiö ja sitten syntyy puoli-identtiset kaksoset.

Vastaus:

Kysyin asiaa lääkäriystävältäni. Hän vastasi, että kaksoset ovat joko täysin identtiset tai ei-identtiset. Identtisillä kaksosilla on täysin samanlainen perimä. Muilla kaksosilla on täysin eri perimä.

Kaksoset ovat identtiset, jos yksi siittiö yhtyy yhteen munasoluun. Näin hedelmöittyy alkio, joka jakautuu aivan ensimmäisten päivien aikana kahteen identtiseen osaan. Näistä kehittyy kaksi identtistä sisarusta.

Kaksoset ovat ei-identtiset silloin, kun äidin munasarjat tuottavat kumpikin yhden munasolun samaan aikaan ja molemmat munasolut hedelmöittää eri siittiö.

Kun siittiö tunkeutuu munasoluun, tapahtuu erittäin nopeasti reaktio, joka varmistaa, ettei muita siittiöitä pääse munasoluun.  Kaksi siittiötä ei siis voi hedelmöittää samaa munasolua.