Kerrottu sanoilla

Verneri.net ja Leija-lehti haastoivat kehitysvammaiset nuoret ja aikuiset kertomaan, millainen Suomi on.

Tällä sivulla on haasteeseen osallistuneet sanalliset työt.

Voit kuunnella työt myös Radio Valon Suomi 100 -kanavalta:

Radio Valon Suomi 100 -radiokanava (www.radiovalo.fi).

Radio Valon medialeiri Kainuussa: millainen Suomi on?

Suomi on turvallinen

Suomi on turvallinen maa. Minun mielestäni Suomi on vapaa maa. Suomessa on kiva asua. Suomessa on kivat kaverit.

Aki Norlund, Rauma

Suomen luonto

Oi sinä Suomi. Kullan kallein maa. Onpahan komeat maisemat tunturien huipulta katsottuna, tuolla alhaalla on järvi, joka loistaa kauniisti.

Oi sinä Saimaa, olet komein järvi. Mahtavat saaret rantoineen. On upeaa katsella kuuttia, joka lepää rantakallion päällä. On mukavaa istua nuotion äärellä ja kuunnella luonnon ääniä kaikessa rauhassa.

Timo Ovaskainen, Helsinki

Suomessa on hyvä olla

Koen Suomen isona. Kuopion lähellä ja siellä on paljon nähtävää. Suomi on isompi kuin kotikaupunkini. Itsenäisyys on minulle iso asia, olen ylpeä suomalainen.

Suomessa on hyvä olla, kun täällä on ruokaa, vaatteita, rauhaa – ei ole sotaa. On hyvä olla, kun saan itse päättää asioista, esimerkiksi omista vaatteista ja osallistumisesta erilaisiin tapahtumiin.

Ulla Hyvönen, Iisalmi

Suomi on hyvä maa

Suomi on hyvä maa elää. On Pohjantähden alla tää koti mulla mainen. Mä elämästä laulan, sillä oonhan suomalainen. Mä rakkaudesta laulan, on siinä mies ja nainen. Pohjantähden alla elää suomalainen.

Kari Nousiainen, Vihti

Minun Suomi!

Suomessa on kaunista. Suomessa on ihana asua. Lintuja on Suomessa paljon. Suomen kaunein lintu on joutsen. Suomen luonnossa metsässä näkee paljon metsäneläimiä.

Suomessa minulla on paljon kavereita, he ovat ihania. Suomessa on paljon kaupunkeja. Tykkään liikkua Suomessa. Suomen maisemat sateenkaarineen. Suomessa on ihana presidentti Sauli Niinistö ja Jenni Haukio, heillä Lennu-koira.

Olen käynyt Suomessa kaikissa kylpylöissä. Suomi on turvallinen maa. Suomessa on järviä, puhdasta juomavettä. Suomessa on puita. Suomen lippu on kaunis. Suomessa on hyviä urheilijoita, kauniita tyttöjä ja poikia. Suomessa on hyvät lääkäripalvelut.

Susanna Aro, Lappajärvi

Suomi 100 vuotta -runo

Oi maamme Suomi
rauhaisa maamme.
Kiva on tässä asua ja olla.
Niin turvaisaa tässä on
rakas 100-vuotias oma maamme
Suomi mansikka.

Anna Kaarina Kukkonen, Mäntsälä

Suomi 100

Oli kerran tää Suomeni maa sodassa Venäjän kanssa. Silloin pauhasivat sotakoneet, lauloivat tykit, paukkuivat kiväärit. Ihmisten täyttyi jättää rakkaat kotinsa, rakkaan synnyinmaan ja mennä muuhun maahan pakoon sotaa.

Sitten solmittiin rauha ja ihmiset saivat palata rakkaaseen synnyinmaahansa takaisin. Alkoi uurastus ja raivaus. Suomesta alettiin siivota sodan jäljet pois. Ihmiset alkoivat viljellä ja tekemään töitä saaden elantonsa.

Nyt tämä rakas Suomen maa on rauhaisia ja kaunis maa, jossa on hyvä olla ja asua ja tehdä töitä ja olla ystävien, kavereiden ja sukulaisten kaa.

Maija Kilpeläinen, Kotka

Suomi satavuotinen laulu

Tämä laulu on sinulle Suomeni, rakkain isänmaa, sinä kotimaani satavuotinen!

Ei kotimaata armaampaa kai löytää voi, ei muuta kunniaa, kun lippusi liehuu sinivalkoinen, laulusi kaikukoon!

Olet nähnyt monet vaiheet vaikeat, sinun vuoksesi taisteltiin, maatasi puolusti suomalainen sotilas. Suomi-neito ei taipunut vaan nousi pystyhyn.

Maasi on tuhansien järvien maa, vetesi on puhtaat, täällä huojuu runsas metsämaa. Mustikoita, puolukoita, karpaloita, muuraimia kasvamassa.

Täällä kesällä vietämme juhannusjuhlaa, lippusi juhlaa. Jouluna kuudes päivä syntymäpäivääsi juhlimme. Nyt onnea toivottaa!

Anne Visuri, Pyhäntä

Juhannus

Juhannuksen vietto meni oikein rahallisesti, niin kuin pitikin. Söimme erilaisia pihvejä ja makkaroita sekä uusia perunoita ja silliä. Oli tosi hyvää. Me söimme ulkona, se maistui tosi hyvälle.

Perjantaina juhannusaattona ennen saunaan menoa kello 18 nostimme Suomen lipun salkoon. Laskimme lipun lauantaina kello 21. Sellainen oli meidän juhannuksen vietto.

Petri Salonen, Turku

Suomi on kaunis maa

Suomi on kaunis maa. Suomessa on hyvä terveydenhoito. On hyvä asia, kun on töitä.

Marko Ollikainen

Kesällä lämmin ja talvella kylmä

Suomi on kesällä lämmin ja talvella kylmä. Suomessa on kauniita naisia. Makaronilaatikko on minusta paras ruoka. Kesällä voi ottaa aurinkoa kun aurinko paistaa. Talvella käyn lenkillä uimahallin ympäri. Se ei ole kovin pitkä matka, vaan sopiva matka minulle.

Jari Koukonen

Mikkeli on paras

Mikkeli on paras paikka Suomessa, koska asun siellä. Kesällä tykkään uida ja syödä mansikkajäätelöä, joka on suosikkimakuni. Lihapullat ovat minusta paras suomalainen ruoka. On hauska katsoa telkkarista “Salattuja elämiä” eli salkkareita.

Paula Tenkanen

Suomi on kaunis

Suomessa on kiva asua. Suomi on kaunis maa, erityisesti kukat kesällä ovat kauniita. Lempivuodenaikani on kesä. Silloin tykkään uida ja saunoa mökillä. Suomalaiset ihmiset ovat rauhallisia. Suomessa on erilaisia busseja ja muita kulkuneuvoja, kuin muualla maailmassa. Talvella tykkään luistella ja hiihtää. Välillä Suomessa on paljon lunta, välillä ei.

Salla Hokkanen

Täällä on kaikki hyvin

Suomi on kaunis ja hyvä paikka asua. Täällä on kaikki hyvin. Paras suomalainen ruoka on mielestäni muusi ja nakkikastike. Tykkään seurata jääkiekkoa, lempijoukkueeni on Rauman Lukko, vaikka viime kaudella se pärjäsikin vähän huonosti. Paras paikka Suomessa on mielestäni Karstula. Käydään siellä perheeni kanssa asuntoautolla ja jutellaan paljon tuttujen kanssa. Suomalaiset ihmiset ovat mielestäni mukavia mutta vähän jäykkiä. Parasta suomalaisissa ihmisissä on puheliaisuus. Puheliain ihminen, jonka tiedän, olen minä itse.

Marko Kuusela

Suomi on rakas isänmaamme

Suomi itsenäistyi 6.12.1917. Presidenttinä oli Kekkonen. Sitten tuli Martti Ahtisaari ja kun hän siirtyi virastaan pois tuli Tarja Halonen. Hekin ovat hoitaneet virkansa aivan hyvin.

Joka vuosi ennen virkaan astumistaan ovat he valan antaneet, juhlallisen vakuutuksen Eduskuntatalossa. He ovat hoitaneet sitä virkaa aina hyvin ja hoitaneet eduskunnan asiat ja osallistuneet valtiopäiville.

Täällä on hyvä luonto ja kasvillisuus. Luonto on kaunista: järvet sinertävät ja rannat siintävät. Maisemat ovat kauniit ja kaikesta pidämme täällä rakkaassa isänmaassamme.

Täällä on hyviä asukkaita ja tätä emme voi koskaan unhoittaa. Toivomme että Jumalakin siunaisi rakkaan isänmaamme. Jumalanpalveluksessakin on pidetty rukouksia tasavallan presidentille ja koko eduskunnalle.

Emme muuta voi sanoa kuin, että tämä Suomen elämä on hyvä ja pidämme sitä aika parhaana. Ikuisesti.

Risto Lehtolahti, Valkeakoski.

Suomen vuodenajat -runo

Keväällä kaikki herää ja vähitellen muuttolinnut palaavat.

Kesä Suomen, kun voi matkustaa, mennä vaikka majakkaan tai huvipuistossa kiljuu ja riemuitsee, tai ulkona kulkee ja auringosta nauttii.

Syksy kun vähitellen värikkyys lisääntyy, ja ruskaakin on.

Talvi, kun lumesta puut ovat raskaita, ja kylmä ilma, mutta silti Suomi on aina paras maa elää.

Anu Lehtonen

Suomalaisena on ihanaa

Suomalaisena on ihanaa olla, kun on puhdas luonto, puhdas vesi. Jokaisella on sananvapaus, liikkumisvapaus sekä nykyään ei ole sotaa, vaan on rauhallista.

Loistavaa on se, että täällä on toimivat terveyspalvelut. Puoluepolitiikka on huomattavasti rauhallisempaa, kuin muutamassa muussa maassa. Meillä on oma lippu. Minä nostan aika korkealle suomalaisen tuoreen lihan, hedelmät, vihannekset, kananmunat, koska ne ovat kotimaisia ja puhtaita.

Suomen teknologia on maailman huippuluokkaa. Lisäksi on loistavaa, että Suomi saa olla mukana vaikuttamassa Euroopan ytimessä. Meillä on ollut nainen pääministerinä ja jopa presidenttinä.

Tommi Kivimäki, Ilmajoki

Mitä on Suomi?

Suomi on muuttunut turvattomaksi. Hiljattain viikonlopulla tapahtunut puukotustapaus järkyttää. Katselin, kuinka ihmiset laskivat kukkia ja kynttilöitä ja pitivät hiljaisen hetken puukotuspaikalla. Mukana oli kirkonjohtoa ja muuta väkeä.

Terrorismi ei ole hyväksyttävää. Terroristeja ei saisi maahan päästää. Pelolle ei saa olla sijaa. Terroristit eivät saa päästä käskevään asemaan. Terroristit ulos maasta. Heille ei saa antaa turvapaikkaoikeutta.

Suomi täyttää pian 100 vuotta. Tämä on tärkeä asia. Sen kunniaksi on lyöty mitali. Sitä saa ilmaiseksi. Siitä puhui hiihtäjä Sami Jauhojärvi. Juhlapäivä on 6.12.2017. Toivottavasti juhlapäivä on rauhallinen.

Päivi Lamminperä, Ikaalinen

Millainen Suomi on?

Suomi on hyvinvointivaltio. Suomessa on 5,5 miljoonaa asukasta. Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Suomessa on demokratia. Suomen asioista päättävät kansanäänestyksellä valitsema presidentti, sekä myös kansanäänestyksellä valitsema 200-henkinen eduskunta.

Suomi on virallisesti kaksikielinen maa (suomi ja ruotsi), lapissa puhutaan myös vähän saamea. Monet suomalaiset osaavat hyvin myös englantia, sitä opetetaan kouluissa.

Täällä verovaroilla rahoitetaan koulutus, terveydenhuolto, kirjastoja, sosiaaliturva, toisin kuin monissa Amerikan ja Aasian maissa.

Suomessa on neljä vuodenaikaa: kevät, kesä, syksy ja talvi. Kesällä lämpötila voi olla jopa +30 astetta ja talvella -30 astetta, mutta onneksi noihin äärilukemiin päästään harvoin. Suomessa on talvella paljon lunta. Ei ihme, että jotkut maailman parhaista hiihtäjistä tulevat Suomesta, kuten myös ennen maailman parhaista mäkihyppääjistä. Muuten urheilussa Suomen kansallisurheilulaji on pesäpallo, jota ei juuri muissa maissa pelata. Tosin jääkiekko on Suomessa huomattavasti seuratumpi laji. Suomi on saanut jääkiekossa vuodesta 1992 alkaen paljon arvokisamitaleja: aikuisissa miehissä MM-kisoissa 2 kultaa, 8 hopeaa ja 3 pronssia sekä olympialaisissa 2 hopeaa ja 4 pronssia.

Suomalaisista perinteistä voi mainita ainakin saunan. Täällä miehet ja naiset saunovat samaa sukupuolta olevien (tai oman perheensä) kesken alasti. Sauna on noin 60-asteinen ja kuumalle kiukaalle heitetään vettä, niin että hiki virtaa.

Suomessa on useampi perinneruoka esimerkiksi mämmi, joulukinkku, kalakukko, hernekeitto, karjalanpaisti ja karjalanpiirakka.

Suomessa suurimmat juhlapyhät ovat pääsiäinen, vappu, juhannus, joulu ja uudenvuoden vastaanotto.

Suomessa on 9-luokkainen peruskoulu, joka on täysin ilmainen, mahdollisia koulukyytejä myöten. Se on lähes pakollinen kaikille (myös vammaisille), tosin sitä pidetään enemmän oppi-oikeutena. Kuitenkin jos 17-vuotias ei ole läpäissyt peruskoulua (eli on jäänyt luokalleen vähintään kerran), hän voi halutessaan keskeyttää koulun.

Koulussa opetetaan matematiikkaa, äidinkieltä, musiikkia, biologiaa, maantietoa, uskontoa, liikuntaa, yhteiskuntaoppia, terveystietoa, kemiaa, fysiikkaa, englantia ja ruotsia. Sen jälkeen lahjakkaimmat voivat mennä 3-vuotiseen lukioon opiskelemaan lisää lukuaineita (tai poikkeustapauksessa 4-vuotiseen erikoislukioon esimerkiksi kilpaurheilijoille tarkoitettuun urheilulukioon). Lukiokin on lähes ilmainen, ainoastaan koulukirjat ja mahdolliset koulukyydit maksavat.

Suomessa on asevelvollisuus eli 18- ja 19-vuotiaat (syntymäpäivästä riippuen) miehet menevät armeijaan. Naisille armeija on vapaaehtoinen. Armeija kestää puolesta vuodesta vuoteen. Suomessa verotus on poikkeuksellisen reilu vähemmän ansaitsevia kohtaan, sillä henkilön tuloista riippuu veroprosentti. Lisäksi esimerkiksi omien lasten päivähoitomaksut määräytyvät tulojen mukaan.

Suomi on hyvä maa asustella, sillä virkistävä luonto vesistöineen on lähellä. Ja on lottovoitto, että olen saanut syntyä Suomeen, sillä täällä meidän vammaistekin asioista (lainsädäntö, Kela ja kunnat) pidetään hyvää huolta – kiitos Suomi!

Juha Riikola, Jyväskylä

Hur ser mitt Finland ut?

Om jag skulle välja skulle mitt Finland vara helt svenskspråkigt, men mitt Finland skulle nog ändå ha blå och vit flagga.

Sedan skulle det nog årstiderna se annorlundare ut, så att det skulle vara sommar hela julen och sedan skulle man kunna simma året runt.

Både i havet och sjöar. Det skulle vara rätt så härligt och skönt om det skulle vara hett och varmt året om och då skulle alla butiksexpediter vara svenska talande expediter.

Jag tycker att det borde också finnas stewarter som skulle vara lite som hjälpredor som skulle vara stor hjälp för oss synskadade så då skulle det underlätta särskilt för någon som bor ensamma.

J.C. Helsinki