Itsemääräämisoikeus

Eikö se ole niin, että minulla on itsemääräämisoikeus? Mutta kaikki päättävät tietääkseni minun puolestani, etten minä saa
päättää mitään ja minusta se on väärin enkä tiedä onko se totta.

Vastaus:

Olen kopioinut tähän Verkko-Kertun aikaisemmin antaman vastauksen itsemääräämisoikeudesta.

Sinulla on kaikkien muiden ihmisten tavoin itsemääräämisoikeus. Itsemääräämisoikeus tarkoittaa sitä, että saat lähtökohtaisesti päättää itse asioistasi.

Esimerkiksi vanhemmat eivät päätä täysi-ikäisen ihmisen puolesta tämän asioita.

Poikkeuksena on tilanne, jossa esimerkiksi kehitysvammaiselle ihmiselle on määrätty edunvalvoja. Edunvalvoja päättää yleensä isommista raha-asioista. Hänen mielipidettään voidaan kysyä myös esimerkiksi asumiseen liittyvissä asioissa.

Edunvalvojan määräyksessä sanotaan, millaisissa asioissa edunvalvoja voi toimia yhdessä sinun kanssasi tai sinun puolestasi.

Jos sinulla on edunvalvoja, saat kuitenkin päättää itse monista henkilökohtaisista asioista. Tällaisia ovat esimerkiksi parisuhdeasiat ja arjen valinnat. Sinulla on oikeus päättää esimerkiksi siitä, mitä teet vapaa-ajallasi ja miten pukeudut.

Edunvalvonnan lisäksi mahdollisuuksiasi päättää omista asioistasi voivat rajoittaa myös kunnan palvelut, joita tarvitset esimerkiksi asumiseen.

Kunta päättää siitä, miten nämä palvelut järjestetään. Kunnan pitää kuitenkin kysyä sinun mielipidettäsi siitä, millaisia palveluja sinä haluat. Kunnan pitää myös huomioida sinun mielipiteesi ja toiveesi, kun se päättää sinun palveluistasi.

Sinun perusoikeuksiasi ei saa rajoittaa kunnan palveluissa kuin poikkeustilanteessa. Sinulla on esimerkiksi oikeus liikkua vapaasti. Oikeuttasi liikkua vapaasti saa rajoittaa vain silloin, jos vapaa liikkuminen vaarantaa vakavasti sinun tai jonkun toisen henkilön terveyden tai turvallisuuden.

Voit lukea lisää itsemääräämisoikeudesta Vernerin sivuilta. Pääset lukemaan itsemääräämisoikeudesta tästä linkistä (www.verneri.net/selko).

Itsemääräämisoikeus

Miksi kehitysvammaisilla väitetään olevan itsemääräämisoikeus eli oikeus päättää omista asioista? Sitä ei kuitenkaan ole olemassa.

Kaikilla tuntemillani kehitysvammaisilla vanhemmat, sukulaiset, asuntolan tai toimintapaikan ohjaajat päättävät heidän asiat, vaikka aikuisia ihmisiä ollaan ja pitäisi olla kyky päättää omista asioista.

Minäkään en saa päättää juuri koskaan mistään asioista itse, vaan pitää kysyä aina muilta lupa.

Vastaus:

Kehitysvammaisten itsemääräämisoikeudesta määrätään laissa. Mutta olen samaa mieltä kanssasi, ettei se usein toteudu.

Olisitko sinä halukas puolustamaan kehitysvammaisten itsemääräämisoikeutta? Voisit kirjoittaa vaikka lehtijutun.

Kehitysvammaisilla on myös oma kehitysvammaisten asioita ajava järjestö Me Itse ry. Voisit vaikka osallistua heidän toimintaan ja vaikuttaa asioihin sitä kautta.

Voit lukea Me Itse ry:n toiminnasta tästä linkistä (www.kvtl.fi).