Saako näin tehdä?

Minä haluan muuttaa pois nykyisestä kodistani ja minulle on etsitty uutta kotia. Kävin katsomassa yhtä asuntoa ja nyt minulle ilmoitettiin yllättäen, että muutto on viikon päästä. Saako aikuiselle ihmiselle tehdä näin, että hänelle järjestetään muutto johonkin asuntoon ilman, että kysytään, että haluaako hän muuttaa? Minä kun en ole ollenkaan varma, että haluanko muuttaa sinne. Siellä on palvelut kaukana ja se on korkean mäen päällä niin että talvella pelottaa kulkea siinä mäessä kun on liukasta ja minulla on huono tasapaino.

Vastaus:

On väärin, että sinun kanssasi ei olla puhuttu asuntoon muuttamisesta. Sinulla on oikeus päättää itse, haluatko muuttaa tuohon asuntoon vai et. Muut ihmiset eivät voi päättää tätä asiaa sinun puolestasi. Oletko kertonut, että et halua muuttaa tuohon asuntoon? On tärkeää, että kerrot sen näille henkilöille, jotka ovat auttanneet sinua uuden kodin etsimisessä.

En tiedä tarkemmin, millainen sinun tilanteesi on. Mutta yleisesti voin sanoa, että aikuista ihmistä ei voi pakottaa muuttamaan asuntoon, johon hän ei halua muuttaa. Sinulle on etsittävä toinen asunto, jos vaihtoehtoja on olemassa. Joskus voi kestää kauankin aikaa ennen kuin löytyy itselle sopiva asunto.

Jos tarvitset kotona paljon tukea, niin silloin voi asumisen vaihtoehtoja olla vähän tarjolla. Mutta ei sinua silloinkaan voida pakottaa muuttamaan, jos et halua. Ja toistan vielä: on ehdottoman väärin, ettei asiasta ole sovittu sinun kanssa.