Itsemääräämisoikeus tuo mukanaan itsemääräämisvelvollisuuden

Itsemääräämisoikeus tuo mukanaan itsemääräämisvelvollisuuden.

On asioita, joista saat itse päättää. Sitten on asioita, joista et saa tai et voi päättää.

Saat itse päättää, mitä vaatteita laitat yllesi, mitä juot, mitä harrastat, mitä tv-kanavaa kotonasi katsot.

Saat itse päättää, mihin aikaan menet nukkumaan ja mihin aikaan heräät. Saat itse päättää, mihin ruokakauppaan menet ostoksille.

Jos pystyt itsenäisesti liikkumaan ja asut suuressa kaupungissa, voit valita menetkö töihin kävellen, pyörällä vai bussilla. Saat itse päättää, mihin yhdistykseen ja puolueeseen kuulut.

Et voi kuunnella radiota tai tv:tä kello 22 jälkeen täysillä, jos asut kerros- tai rivitalossa. Et saa ajella polkupyörällä liikenteessä miten huvittaa. Et saa kävellä liikenteessä tai puistossa missä huvittaa. Et voi olla menemättä töihin tai lähteä töihin, kun sinua huvittaa.

Jos saat rahaa käyttöösi ja laskut tulevat sinulle, ensimmäinen tehtäväsi on maksaa laskut.

Jos satut olemaan puutöissä, itsemääräämisoikeuteen kuuluu, että saat tehdä puusta mitä haluat. Kun taas itsemääräämisvelvollisuuteen kuuluu, että sinun täytyy olla varovainen, kun käytät esimerkiksi sirkkeliä tai sahaa.

Jos teet töitä keittiössä, sinulla on oikeus leipoa mitä haluat. Keittiötyöskentelyssä itsemääräämisvelvollisuuteen kuuluu, että henkilökohtaisesta hygieniasta ja muustakin hygieniasta pitää huolehtia erittäin hyvin.

Jos teet alihankintatöitä, joskus ohjaajasi kysyy, mitä tarjolla olevista alihankintatöistä haluat tehdä. Silloin saat itse päättää, mitä työtä teet. Se kuuluu itsemääräämisoikeuteen.

Alihankintatöissä itsemääräämisvelvollisuuteen kuuluu, että laitat pussiin oikean määrän ruuveja, tiivisteitä ja kyseessä olevaa tuotetta.

Musiikin puolella itsemääräämisoikeuteen kuuluu, että saat soittaa mitä soitinta haluat. Itsemääräämisvelvollisuuteen kuuluu, että jos kuulut johonkin kokoonpanoon, sinun on sitouduttava kulkemaan treeneissä ja esiintymisissä.

Samoin urheilun puolella, saat itse valita urheilulajin. Itsemääräämisvelvollisuuteen kuuluu, että sitoudut kulkemaan treeneissä ja kilpailuissa joihin ilmoittaudut.

Jos elät saman katon alla kumppanisi kanssa, et saa mennä niin kuin huvittaa. Sinun täytyy ottaa toinen osapuoli huomioon esimerkiksi televisiota katsoessa ja ruokaa laitettaessa.

Vaatteidenkin suhteen on itsemääräämisoikeus ja -velvollisuus. Kotona ollessasi saat olla niissä vaatteissa, joissa haluat. Mutta kun menet töihin, sinulla pitää olla asianmukainen vaatetus. Kun menet juhliin, sinne pitää pukeutua juhlavasti. Tämä tarkoittaa sitä, että juhliin ei mennä verkkareissa ja t-paidassa.

Itsestäsi huolehtiminenkin liittyy itsemääräämisoikeuteen. Itse saat päättää, menetkö aamulla vai illalla suihkuun. Samoin saat itse päättää, pesetkö hiuksesi joka päivä vai joka toinen päivä. Tärkeintä on, että peseydyt riittävän usein.

Kommentit

Kirjoittanut tuomosirkiä
27.4.2015 klo 23:54
Salo
Kirjoittanut tuomosirkiä
28.4.2015 klo 00:55
Ok
Kirjoittanut Emmi Huttunen
28.5.2015 klo 20:49
Kirjoitat blogia hyvin ymmärrettävästi ja selkeesti
Kirjoittanut Essi Paasikivi
17.2.2016 klo 21:44
Hyvin kirjoitettu! Varsinkin peseytymistä ja pukeutumista koskevat kohdat. Mä voin kertoa niistä myös hyvän esimerkin: Silloin kun mä valmistuin Bovallius-ammattiopistosta, niin todistustenjakotilaisuudessa mun viereen istuutui kiinteistöhuollosta, eli "talkkaripuolelta" valmistunut poika, joka oli pukeutunut likaisiin farkkuihin ja huppariin. Kaikkein pahinta oli se, että tuo poika haisi pahalta ja ensimmäinen ajatukseni oli: "Tuo poika ei ole varmaan peseytynyt kunnolla". Ja me kaikki muut valmistuneet olimme peseytyneet extra-super-hyvin ja pukeutuneet juhlavaatteisiin. Tällaisten tilanteiden takia säännöllinen peseytyminen ja kunnollinen pukeutuminen ovat erittäin tärkeitä taitoja.
Kirjoittanut riittta
16.5.2016 klo 17:42
Kerro haluet kirjoita.kaverita.tarkoi

Kommentoi

Jos haluat kertoa mielipiteesi kirjoituksesta, kirjoita se kommentti-kenttään ja paina lähetä-nappia.

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.