Miksi vammaisten ihmisten seksuaalisuus on tabu?

Miksi vammaisten ihmisten seksuaalisuus on yhä monelle ihmiselle tabu vielä vuonna 2018? Minä olen aikuinen ihminen jolla on seksihaluja, mutta minua kohdellaan kuin olisin sukupuoleton ja että mitään seksiä ei minun kohdalla olisi olemassa. Minulla ei edes ole ymmärryksessä vikaa enkä tee mitään seksuaalisesti sopimattomia asioita ja minun kanssani voisi puhua seksistä kuin aikuisen kanssa puhutaan.
Sen sijaan siitä vaietaan ja minunkin pitää vaieta, pitää vaieta seksuaalisista haluista, muunsukupuolisuudestani ja miehen läheisyyden kaipuustani.

Vastaus:

Et ole kokemuksiesi kanssa yksin. Moni vammainen henkilö on kohdannut samanlaista kaltoinkohtelua. Kaltoinkohtelu tuntuu pahalta, koska se loukkaa sinun seksuaalioikeuksiasi.

Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia. Ihmisellä on oikeus määrätä omaan seksuaalisuuteen liittyvistä asioista, kuten seksuaalisesta suuntautumisesta, seksuaalisuuden ilmaisemisesta ja suhteiden solmimisesta. Vammaisella ihmisellä on samat oikeudet ja velvollisuudet seksuaalisuuteen liittyen kuin muillakin ihmisillä.

Yritin miettiä, mistä voisi olla sinun tilanteessasi apua. Tällä hetkellä Aspa-säätiöllä ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiöllä on menossa vammaisten seksuaalioikeuksiin liittyvät hankkeet. Hankkeissa tehdyistä materiaaleista voisi olla sinulle apua.

Pääset Aspan Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeen sivulle tästä linkistä (www.aspa.fi)

Pääset Jotta kukaan ei jäisi yksin -hankkeen sivulle tästä linkistä (www.kvps.fi).

Jotta kukaan ei jäisi yksin Facebook-sivu (www.facebook.com).

Yle:n nettisivuilla julkaistiin tällä viikolla juttu tästä aiheesta. Teksti ei ole selkokielinen, mutta laitan tähän kuitenkin linkin. Jutun otsikko on Pyörätuolissa minusta tulee näkymätön.

Pääset lukemaan YL:n juttua tästä linkistä (yle.fi).

Hankkeiden työntekijöihin voi olla yhteydessä. Toivon, että materiaali auttaa läheisiäsi ymmärtämään, että olet ensisijaisesti ihminen. Omanlainen, samanlainen, ihan niinkuin kaikki muutkin.