Uusimmat vastaukset

Edunvalvoja ei anna rahaa kondomeihin

17.9.2019

Voiko työkeskukset jakaa kaikille kehitysvammaisille aikuisille kondomeita, jos edunvalvoja ei anna kehitysvammaisille rahaa kondomeihin?

Vastaus:

Sinulla on oikeus saada edunvalvojalta käyttörahaa, jonka saat käyttää mihin itse haluat. Sinun ei tarvitse erikseen kertoa edunvalvojalle, mihin rahasi käytät. Sinun täytyy itse valita, ostatko rahalla kondomeja vai et. Kondomit eivät ole kalliita.

Mikä siinä pepussa oikein kiinnostaa?

16.9.2019

Olen mies, jota kiinnostaa kovasti joidenkin toisten miesten peput seksuaalisesti. Eihän se voi olla normaalia tai oikein, koska peppu on tarkoitettu kakkaamista ei seksiä varten? Olen varmasti outo, pervessi ja seksuaalisesti poikkeava.

Vastaus:

Tiedätkö, että monet ihmiset kiihottuvat toisten pepuista. Toisen peppu voi kiihottaa, oli peppu miehen tai naisen. Monet myös harrastavat peppuseksiä, niin homot kuin heterot. Sinä et ole outo, perverssi tai seksuaalisesti poikkkeava. Jos haluaa peppuseksiä on vain varmistettava, että toinen osapuoli haluaa sitä myös.

Voisiko työkeskukset jakaa kondomeja?

16.9.2019

Voisiko työkeskukset alkaa jakaa kehitysvammaisille kondomeita, kuten kouluissa terveydenhoitajat antavat niitä 17-vuotiaille?

Vastaus:

Miksipä eivät voisi jakaa. Onkohan tätä ajatusta työtoiminnasta vastaaville koskaan esitetty? En tiedä.

Monet kaupungit tarjoavat ilmaista ehkäisyä nuorille. Kehitsvammaiset nuoret ovat tähän oikeutettuja samalla tavalla kuin muutkin nuoret.

Seksitauti

16.9.2019

Mä huomasin kaksi näppylää mun alapäässä. Olin viikko sitten yhdynnässä yhden miehen kanssa. Kuinka kauan seksitaudit itää yleensä ennen kuin ne puhkeavat? Mun miehellä on todella pieni siitin, että sen päällä ei pysy kondomi kuulemma. Niin se sanoi mulle.

Vastaus:

Sinun kannattaa mennä käymään lääkärissä, jos epäilet seksitautia. Eri seksitautien oireet ilmenevät eri aikoihin.

Kondomeja on olemassa eri kokoisia. Esimerkiksi apteekeissa myydään pienempiä kondomeja. Yksi pieni kondomi on RFSU Tight. Kondomin kanssa voi käyttää myös silikonista regasta, joka pitää kondomin paremmin paikoillaan. Pehmeä silikonirengas laitetaan kondomin päälle peniksen juureen. Näitä renkaita voi ostaa seksikaupoista.

Pidä itsestäsi huolta. Älä suostu seksiin ilman ehkäisyä.

Kysyn sinulta

9.9.2019

Mikä auttaisi mun oloon, kun tahdon kauheasti rakastalle jonkun toisen ihmisen kanssa ja mulla ei oo ketään? Ja en aina tai joka päivää kehtaa itsee tyydyttää, koska ei se ole sitä samaa kuin oikeasti rakastella jonkun ihmisen kanssa, miehen tai naisen.

Vastaus:

Kunpa tietäisin tähän vastauksen. Kun kaipaa toista ihmistä ja haluaisi rakastella toisen ihmisen kanssa, itsetyydyttäminen ei aina tunnu hyvältä. Toisen ihmisen läheisyyttä ei helposti mikään muu korvaa. On kuitenkin mahdollista saada iloa ja tyydytystä myös muista asioista. Kun tekee jotain, mistä kovasti tykkää, ei välttämättä aina tule tarvetta seksiin.

Mutta tietysti hienointa olisi, että löytäisit jonkun ihmisen. Tapaatko sinä usein uusia ihmisiä?

Oletko kuullut Villiklubi-toiminnasta? Sinun lähellä ei välttämättä ole klubia, mutta niitä järjestetään Suomessa

 • Helsingissä
 • Järvenpäässä
 • Turussa
 • Tampereella
 • Seinäjoella
 • Jyväskylässä
 • Ylivieksassa
 • Oulussa
 • Joensuussa.

Onko näistä joku lähellä, että voisit käydä katsomassa, millaista meno niissä on? Villiklubeja järjestetään juuri siksi, että monet ihmiset ovat yksinäisiä. Verneri.netin Ajankohtaista-palstalta näet missä ja milloin Villiklubeja järjestetään. Pääset Ajankohtaista palstalle tästä linkistä (verneri.net/selko).

Mikä minua vaivaa?

9.9.2019

Haluaisin harrastaa sellaista seksiä, että makaisin toisen ihmisen päällä niin, että emme olisi riisuneet vaatteita pois ja hieroisin penistä häntä vasten kunnes laukeaisin ja että toinenkin olisi mies joka myös hieroisi penistä vaatteiden läpi minua vasten kunnes laukeaisi. Mikä minua vaivaa? Olen lukenut, että tällainen on seksuaalisesti poikkeavaa ja että näin tekevät ovat jääneet henkisesti lapsen tasolle. Minä kuitenkin olen aikuinen 38-vuotias henkilö.

Vastaus:

Kuvailemasi seksi on hyväilyseksiä eli pettingiä. Hyväilyseksiä voi tehdä ilman vaatteita tai vaatteet päällä. Hyväilyseksin tarkoitus on kiihottuminen ja läheisyyden kokeminen. Se ei ole poikkeavaa tai outoa. Sinussa ei ole mitään vikaa.

En tunne itseäni mieheksi

9.9.2019

Olen aikuinen mies, mutta en tunne olevani mies. Kun näen muita miehiä, niin en tunne kuuluvani heidän joukkoonsa. En myöskään tunne olevani nainen. Olen ikään kuin miehen ja naisen välimaastossa. Tarkoittaako tämä, että olen sukupuoleton vaikka minulla on miehen nimi, sukupuolielimet, käyn miesten vessoissa ja pukuhuoneissa ja käytän miesten vaatteita? Minulle ei edes ihmisen sukupuoli ole kovin tärkeä, kun ihmiset ovat minusta vain ihmisiä, eivät naisia, miehiä, tyttöjä tai poikia. Voisin hyvin jopa joskus pukeutua naisen vaatteisiin tai meikatakin ainakin yksin ollessani mutta asuntolassa ohjaajat kieltävät minua puhumasta tyhmiä, kun sanon näin. He sanovat että eivät miehet meikkaa tai käytä naisten vaatteita.

Vastaus:

Et ole tunteidesi kanssa yksin. On olemassa muitakin ihmisiä, jotka tuntevat samalla tavalla. Heitä sanotaan sukupuolettomiksi tai aseksuaaleiksi. Se tarkoittaa sitä, että ihminen ei tunne olevansa mies tai nainen.

Ohjaajasi ovat määrässä. Mies voi pukeutua naisten vaatteisiin ja meikata, jos hän niin haluaa.

Käy lukemassa Verneri.netin teksti sukupuolesta. Siellä kerrotaan, että sukupuolia on muitakin kuin mies ja nainen. Pääset sivulle tästä linkistä (verneri.net/selko).

Lesbot ja homot

9.9.2019

Se on väärin, että lesbot ja homot saa mennä naimisiin.

Vastaus:

Ei se ole väärin. Suomen laki sallii samaa sukupuolta olevien avioliiton. Se on tärkeä asia tasa-arvon kannalta. Ketään ei saa syrjiä seksuaalisen suuntautumisen vuoksi. Miksi se on sinun mielestä väärin?

Seurustelu

9.9.2019

Etkö tiennyt, että kyllä monen kanssa voi seurustella yhtäaikaa? Mun kaveri on seurustellut kahden kanssa yhtäaikaa.

Vastaus:

Kyllä tiedän sen. Mutta jos seurustelee kahden kanssa, on sen sovittava kummallekin seurustelukumppanille. Ei saa seurustella kahden kanssa salassa, vaan avoimesti ja rehellisesti. Jos kaikki osapuolet eivät tiedä asiasta, on se väärin seurustelukumppaneita kohtaan.

Ylipaino ja seksuaaliset halut?

9.9.2019

Voiko ylipaino aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta ja jos voi niin voiko silloin laihduttaminen lisätä niitä?

Vastaus:

Ylipaino voi vaikuttaa siihen, että ihminen ei pidä itseään haluttavana. Se voi vaikuttaa niin, että ei uskalla haluta, koska pelkää, ettei ole haluttava. Kyse on itsetunnosta. Jos ylipaino heikentää itsetuntoa, voi se vaikuttaa myös seksuaaliseen haluun. Jos laihtuminen parantaa itsetuntoa, voi se parantaa myös seksihaluja.

Terve pippeli

9.9.2019

Sain negatiivsen tuloksen klamydiatestistä. Se tarkoitta sitä, että minulla on terve pippeli.

Vastaus:

Hyvä juttu, että testitulos oli negatiivinen. Se tarkoittaa sitä, että sinulla ei ole klamydiaa.

Irtosuhteet ja ehkäisy

9.9.2019

Olen ollut irtosuhteissa paljon ja minulla kumi allergia en ole voinut irtosuhteissa seksi suhteessa antaa miehen käyttää kondomia koska ovat kumia. Miksi ei ole kondomia keksitty kumiallergiasta kärsiville ihmisille?

Vastaus:

Kumiallergian aiheuttaa kondomissa oleva lateksi. Kondomeja tehdään myös ilman lateksia. Sinä voit itse hankkia kondomeja, joissa ei ole lateksia. Tällainen on esimerkiksi RFSU So Sensitive Lateksiton kondomi.

Nainen

2.9.2019

Onko ihan normaalia, että minulla seisoo, kun katson hänen kuviaan?

Vastaus:

Kyllä on täysin normaalia.

Kutittaa

2.9.2019

Hei! Onko normaalia, että pippeliä ja sen lähiympäristöä kutittaa?

Vastaus:

Kutittaako sitä usein? Jos kutisee usein, niin on hyvä selvittää, mikä kutinan aihettaa. Terveydenhoitaja tai lääkäri osaa kertoa, mistä kutina johtuuu.

Onko minua käytetty hyväksi?

22.8.2019

Minulla on eräs ystävä. Hän on samanikäinen mies. Nähtiin ennen juhannusta ja hän kävi mun luona. Meillä oli sellaista juttua meneillään siis seksiä. Onko tämä ystävä käyttänyt mua hyväksi? Mulla oli häneen aika paljon tunteita ja olin korvia myöten rakastunut häneen. Me ollaan tavattu kolme kertaa. Hän oli myös mun entinen luokkatoveri ja olin häneen jo koulussa iastunut. Mutta hänellä oli yksi tyttö jo silloin kiikarissa ja sen kanssa se vehkeilli kaikki kouluajat. Ja minulla oli sitten niin ikävä olo, että se otti sen ei mua.

Mutta sitten mä sain aikoja sitten häneen yhteyttä Facebookin kautta. Juteltiin niitä näitä juttuja ja sitten nähtiin useamman kerran ja rakastelimme. Oli mun luona yötäkin. Välillä ei nähty ja sitten taas tavattiin ja rakasteltiin.

Ja nyt hän laito mulle viestin ja kertoi että hänellä on rakas. Onko mua käytetty hyväksi.

Vastaus:

Mitä hyväksikäyttö sinusta tarkoittaa? Miltä sinusta nyt tuntuu? Odotitko sinä, että teistä tulee pari? Että te alatte seurustella?

Tiedän sen, että monelle ihmiselle on käynyt samoin. Jos on itse ihastunut tai rakastunut ja toinen ei, niin se tuntuu pahalta. Jos on rakastellut toisen kanssa ja haluaa, että suhde syvenisi parisuhteeksi, tuntuu ikävältä, jos toinen ei ajattele samoin. Silloin voi olla olo, että on käytetty hyväksi. Ikävää, jos sinulla on tällainen olo.

Hormonipiikki

22.8.2019

Mun mies saa keran kuussa jonkun piikin, joka auttaa sen hormooni juttuihin. Mikä sellainen piikki voi olla?

Vastaus:

Tähän en osaa vastata. Sinun pitää kysyä sitä mieheltäsi.

Voiko hoitaja haistaa sperman hajun?

19.8.2019

Jos harrastan asuntolassa oman huoneen suihkussa itsetyydytystä, minkä jälkeen pesen itseni ja suihkutilan kunnolla, niin voiko yöhoitaja silti haistaa minun sperman hajun kun hän tulee toivottamaan hyvää yötä ja ovi suihkutilaan on auki, että se kuivuisi nopeammin? En saa sitä täysin kuivaksi ja siksi ovi on auki että se kuivuu. En halua, että kukaan saa minun itsetyydytyksestä tietää vaikka ehkä he arvaavat, että minun ikäinen vajaa 40-vuotias sinkkumies tekee sitä yksin ollessa. Se on kuitenkin täysin minun oma asia.

Vastaus:

Ei haista. Voit olla asian kanssa huoleti. Mutta kehottaisin sinua rentoutumaan asian kanssa. Itsetyydytys on täysin luonnollinen ja normaali asia. Aivan, kuten itsekin totesit. Ohjaajia ei asia kiinnosta ollenkaan, koska se ei heille kuulu. Sinun ei tarvitse sitä hävetä.

Avustaja seksiin?

12.8.2019

Onko vammaisella ihmisellä mahdollisuutta saada avustajaa seksiin, jos vaikka itsetyydytys on hänelle vaikeaa? Avustaja siis tulisi auttamaan siitä ja saisi siitä palkkaa. Vai olisiko tuo prostituutiota ja jollain tapaa väärin? Muistan lukeneeni joskus 2000-luvun alussa suomalaisesta miehestä, joka harrasti seksiä vammaisten naisten kanssa rahasta ja toivoisin, että joku vaikka auttaisi minua laukeamaan tyydyttämällä minua käsin.

Vastaus:

Suomessa ei ole seksiavustajia, jotka avustavat aktiivisesti vammaisia ihmisiä saamaan seksuaalista nautintoa. Lähtökohta on, että työntekijöitä ei ole paikalla, kun henkilö harrastaa seksiä tai tyydyttää itseään.

Työntekijän työnön voi kuulua passiivinen avustaminen. Se tarkoittaa sitä, että hän voi edistää asiakkaan omia keinoja seksuaalisen nautinnon hankkimisessa. Tällasta avustamista voi olla esimerkiksi

 • Parin asettaminen asentoon, jossa he kykenevät koskettelemaan toisiaan.
 • Itsetyydytykseen tarvittavan apuvälineen esivalmistelu asiakkaan kanssa.

Asiakkaalla on oikeus seksuaalisiin tarpeisiin ja työntekijän tulee kohdata asiakkaan seksuaalisuus kunnioittavasti. Ketään ei kuitenkaan voi pakottaa avustamaan seksissä. Sekä asiakkaalle että työntekijälle kuuluu seksuaalinen itsemääräämisoikeus ja oikeus seksuaaliseen koskemattomuuteen.

Haluaisin käyttää vaippoja

5.8.2019

Asuntolassa jotkut asukkaat käyttävät vaippoja ja minäkin haluaisin joskus vaippoja. Haluaisin joskus omaan huoneeseen muutaman aikuisten vaipan, jotta voisin laittaa ne itse päälle kun haluan. Haluaisin maata sängyssä vaipat jalassa ja leikkiä vauvaa. Tutti olisi suussa ja nalle kainalossa. En uskalla kuitenkaan puhua asiasta ohjaajille koska he taatusti suuttuvat kun haluaisin vaipat, vaikka en niitä tarvitse. Joidenkin niitä on pakko käyttää ja ohjaajat joutuvat ne vaihtamaan. Minä vaihtaisin omat vaipat itse.

Vastaus:

Sinulla on omassa huoneessasi oikeus tehdä mitä haluat, niin kauan kuin siitä ei ole haittaa itsellesi tai muille. Kukaan muu ei näe sinua vaipoissa, ja siksi siitä ei voi olla kenellekään haittaa. Tutti ja nalle eivät myöskään haittaa ketään. Haluatko leikkiä vauvaa, koska se tuo sinulle turvallisen olon? Se on täysin ok. Siinä ei ole mitään hävettävää tai pahaa.

Moni aikuinen pitää vaippoja ja saa siitä seksuaalista mielihyvää. Uskallatko kertoa tämän ohjaajillesi? Tärkeintä on, että huolehdit omasta puhtaudestasi. Likainen vaippa pitää vaihtaa. Vaippa voi myös aiheuttaa iho-ongelmia, jos niitä pitää liian paljon. Kun muistat nämä asiat, ei asissa pitäisi olla mitään ongelmaa.

Miten saisin hankittua kapselin?

2.8.2019

Luin netistä mainoksen kapselista, jollaisen oton jälkeen miehen penis kasvaa heti 4-8 senttiä isommaksi. Miten saisin hankittua sellaisen lääkkeen, kun minun edunvalvojana ei anna minun tilata netistä mitään ja asuntolan ohjaajatkin käskevät olla uskomatta kaikkea mitä lukee. Mutta ihan totta minä näin videon, jossa penis kasvaa isoksi sen lääkkeen ansiosta. Minua kiusataan liika pienen pippelin vuoksi asuntolan saunassa.

Vastaus:

Tällaiset peniksen kokoa kasvattavat kapselit ovat humpuukia. Kapselissa olevat aineet saattavat lisätä hetkellisesti verenkiertoa, mikä voi turvottaa penistä jonkin verran. Ne eivät saa aikaan pysyviä muutoksia. Ei ole olemassa mitään keinoa, jolla saisit peniksesi pysyvästi isommaksi. Olen ohjaajiesi kanssa samaa mieltä, että kannattaa todella tarkkaan miettiä, mihin uskoo.

Mutta minun mielestäni sinulla on oikeus kapselia kokeilla, jos haluat. Jos haluat käyttää omaa rahaasi tällaiseen kapseliin, niin mielestäni edunvalvojasi pitäisi antaa sinun niin tehdä. Sinulla on oikeus käyttää rahaa myös turhiin asioihin. Kyse on itsemääräämisoikeudesta, joka on myös sinulla.