Kehitysvammaisten lastensaannista
Jos kehitysvammainen saa lapsen, niin kuka sen päättää, että pystyykö hän hoitamaan lasta vai ei? Jos kehitysvammainen ei saa hoitaa omaa lastaan, niin saako hän silti tavata lasta?
Vastaus:
Suomessa laki määrää, millaista hoitoa ja huolenpitoa lapsen pitää saada. Laki on nimeltään lastensuojelulaki. Laki määrää, että lastensuojelun työntekijän eli sosiaalityöntekijän pitää auttaa vanhempia, jos he tarvitsevat apua lapsenhoitoon.
Apu voi olla esimerkiksi sitä, että perhetyöntekijä tulee perheen kotiin opastamaan vanhempia.
Joskus vanhemmat eivät pysty huolehtimaan lapsesta, vaikka he saavat siihen apua. Silloin lastensuojelun sosiaalityöntekijä voi päättää, että lapsi otetaan huostaan.
Huostaanotto tarkoittaa sitä, että vanhemmat eivät saa enää päättää kaikista lapsen asioista. Lapsi myös sijoitetaan kodin ulkopuolelle sijaishuoltoon eli hän muuttaa pois kotoa vanhempiensa luota. Vanhemmat saavat kuitenkin yhä tavata lastaan.
Sijaishuolto voi kestää vain vähän aikaa tai useita vuosia. Lapsen sijaishuolto jatkuu niin kauan, kun vanhemmat eivät pysty huolehtimaan hänestä.
Huostaanotto ja sijaishuolto on kuitenkin vasta viimeinen keino, jolla lasta autetaan. Ensin sosiaalityöntekijä yrittää auttaa koko perhettä muilla keinoilla.
Lapsen sijaishuolto -oppaassa on lisää tietoa vanhemmuudesta ja lastensuojelusta. Opas on selkokielinen ja sen on tehnyt Kehitysvammaisten tukiliitto.
Lataa opas pdf-muodossa tästä linkistä: