Eduskuntavaalit ja vaalipiirit
Miksi Suomi on jaettu eduskuntavaaleissa eri vaalipiireihin, joissa jokaisessa voi äänestää vain joitain tiettyjä ehdokkaita sen sijaan, että koko Suomessa voisi äänestää ketä tahansa ehdokasta? Minusta ei ole oikein, että ei saa äänestää haluamaansa ehdokasta vain siksi, että tämä on ehdoilla jossain toisessa vaalipiirissä. Se rajoittaa oikeutta äänestää ketä tahtoo.
Vastaus:
Olet oikeassa, että voit äänestää vain oman vaalipiirisi ehdokasta. Jos haluat äänestää toisessa vaalipiirissä olevaa ehdokasta, se ei ole mahdollista. Ja se kyllä rajoittaa ääniokeutta. Mutta tälle järjestelmälle on olemassa tärkeä syy.
Suomessa on 13 vaalipiiriä. Vaalipirit ovat siksi, että eduskuntaan halutaan kansanedustajia ympäri Suomea. Jos ihmiset saisivat äänestää ketä tahasa mistä päin Suomea tahansa, ei eduskunnassa olisi kansanedustajia joka puolelta Suomea.
Jokaisesta vaalipiiristä valitaan sen verran kansanedustajia kuin siellä on asukkaita suhteessa koko maan asukasmäärään. Se tarkoittaa sitä, että mitä enemmmän vaalipiirissä on asukkaita, sitä enemmän sieltä valitaan kansanedustajia eduskuntaan. Esimerkiksi Helsingin vaalipiiristä valitaan eduskuntaan enemmän kansanedustajia kuin Satakunnan vaalipiiristä.
Vaalipiirit ja niiden kansanedustajien määrät vuoden 2019 vaaleissa:
- Helsingin vaalipiiri, 22 kansanedustajaa
- Uudenmaan vaalipiiri, 36 kansanedustajaa
- Varsinais-Suomen vaalipiiri, 17 kansanedustajaa
- Satakunnan vaalipiiri, 8 kansanedustajaa
- Ahvenanmaan vaalipiiri, 1 kansanedustaja
- Hämeen vaalipiiri, 14 kansanedustajaa
- Pirkanmaan vaalipiiri, 19 kansanedustajaa
- Kaakkois-Suomen vaalipiiri, 17 kansanedustajaa
- Savon-Karjalan vaalipiiri, 15 kansanedustajaa
- Vaasan vaalipiiri, 16 kansanedustajaa
- Keski-Suomen vaalipiiri, 10 kansanedustajaa
- Oulun vaalipiiri, 18 kansanedustajaa
- Lapin vaalipiiri, 7 kansanedustajaa.