Asuntolaan muuttaminen

Minulle on ehdotettu, että minä muuttaisin johonkin asuntolaan, koska yksin asumisessa minulla on vähän hankalaa selvitä yksin kaikista kotitöistä ja olen melko yksinäinen. Olen kyllä valmis muuttamaan asuntolaan, mutta miten voin pitää huolen, että minun annetaan kulkea itsenäisesti asuntolan ulkopuolella tietenkin asuntolan aikatauluja noudattaen. Että minua ei kohdella kuin lasta tai avutonta idioottia, vaan että minua kohdellaan aikuisena, jolla vain on ongelmia ja haasteita arjessa selviämisessä?

En halua asua asuntolassa, jossa minua kohdellaan huonosti, vapauttani rajoitetaan liikaa tai en saa elää sellaista elämää kuin haluan, kunhan otan huomioon yhteiskunnan ja asuntolan säännöt ja lait. Jos asuntolassa asuminen ei miellytä minua, niin minä voin karata sieltä ja muuttaa asumaan kaduille kodittomaksi.

Vastaus:

Voisiko jokin muu vaihtoehto kuin asuntola olla mahdollinen? Sinä tarvitset tukea monessa asiassa, mutta se ei tarkoita sitä, että sinun on muutettava asuntolaan. Yksi vaihtoehto voisi olla tuettu asuminen, jonne sinä saat kaiken tarvitsemasi tuen. Vernerissä on juuri julkaistu uusi asumisen tarina, jossa henkilö asuu tuetusti omassa asunnossa.

Voit lukea jutun ja katsoa videon tästä linkistä (www.verneri.net/selko).

Asuntolassa on yhteiset säännöt, mitä pitää noudattaa. Jokaisella on kuitenkin oikeus itsemääräämiseen ja yksityisyyteen. Miksi ajattelet, että sinua ei kohdeltaisi asuntolassa kuin aikuista? Antaisin sinulle ohjeen, että puhu peloistasi ääneen. Kerro, mitkä asiat arvelluttavat sinua asuntolaan muutossa. Juttele avoimesti niiden henkilöiden kanssa, joiden kanssa suunnittelette sinun muuttoasi.

Tsemppiä!