Äänestäminen

Tiedän, että Suomessa kaikki 18-vuotiaat saavat äänestää.
Mä olen käynyt äänestämässä presidentinvaaleissa ja eduskuntavaaleissa. Olen mennyt äänestyskoppiin yksin ja kirjoittanut numeron äänestyslapulle, ihan niin kuin muutkin ihmiset.

Joskus mä olen miettinyt, että miten toimitaan sellaisessa tilanteessa, jossa äänestäjä tietää, ketä hän haluaisi äänestää, mutta hän ei pysty pitämään kynää kädessään, eikä numeron kirjoittaminen sen takia onnistu? Saako avustaja silloin mennä mukaan äänestyskoppiin?

Vastaus:

Jos vammainen ihminen tarvitsee apua äännestämisessä, avustaja saa mennä hänen avukseen äänestyskoppiin. Avustaja voi olla vaalivirkailija tai äänestäjän valitsema henkilö, esimerkiksi omainen.

Seuraavat vaalit on kuntavaalit vuonna 2017. Aiotko äänestää silloin?

Äänestäminen

Miksi presidenttiehdokkaiden äänestysnumerot ovat 2–9? Miksi kenenkään äänestysnumero ei ole 1?

Minä kävin äänestämässä ennakkoon ja jouduin kirjoittamaan nimikirjoitukseni johonkin paperiin, joka kuului äänestykseen. Mutta jos ihminen ei osaa kirjoittaa, niin miten hänen äänestäessään hoidetaan tuon paperin allekirjoitus? Eihän kyseisen henkilön puolesta kukaan muu voi hänen nimikirjoitustaan kirjoittaa, jos hän ei itse osaa kirjoittaa sitä.

Vastaus:

Ehdokkaiden numeroinnin määrää vaalilaki. Laissa sanotaan, että ehdokasnumerointi alkaa aina numerosta 2.

Sitten toiseen kysymykseesi. Jos ihminen ei pysty kirjoittamaan allekirjoitusta, hänellä voi olla käytössään allekirjoitusleimasin. Leimasin korvaa siis allekirjoituksen.