10-v. tytär, Downin syndrooma ja kesäloma-ajan hoito

Kysymys 

Kiitos aikaisemmista vastauksista.Meillä taas ongelma: Tytär täyttää elokuussa 10 v ja hänellä on downin syndrooma. Hän käy paikallisessa koulussa Eha1-luokassa koulua. Ongelmana on kesäloma-ajan hoito, heinäkuun alusta koulun alkuun elokuun puoliväliin.Kaupunki on ilmoittanut että paikkakunnalta ei voida järjestää hoitopaikkaa vaan ovat kääntyneet erityishuoltopiirin puoleen joka tarjoaa toisen kunnan alueelta (matkaa 30 km) 3 eri hoitopaikkaa, ensin viikko yhden luona sitten 3 viikkoa toisen luona ja loput kaksi viikkoa taas eri ihmisen luona.Sosiaalityöntekijä on sitä mieltä koska lapsella on taksiseteli niin maksaisimme sillä matkat. mutta seteli ei riitä koko ajaksi, lisäksi naapurikuntaan mennessä omavastuu on 8 /suunta, lisäksi tulisi omavastuu erityishuotopiirin maksusta.Olenko tosiaan velvollinen maksamaan kuljetuksen toiseen kuntaan jos oma kunta ei voi hoitaa kotikunnassa lasta? Onhan koulukyytikin ilmainen.Lapsi on aiemmin ollut päiväkodissa mutta enää ei kuulemma oteta koululaisia.(tyttö on hyvin lapsenomainen kooltaan ja käyttäytymiseltään) Lisäksi hänellä on henkilökohtainen avustaja jonka työsuhde on toistaiseksi.

Vastaus 

Moi,
Lapselle tulee järjestää loma-ajan hoito kehitysvammalain mukaisena hoitona eli kyseessä on niin sanottu tilapäishoito. Kuljetukset erityishuoltona järjestettävään hoitoon ovat maksuttomia (kvl 39 §, asetus 3 §).

Kunta on nyt ostamassa ostopalveluna hänelle hoidon naapurikunnasta, joten kunnan on myös järjestettävä kuljetukset hoitoon ja sieltä pois. Eikö kunta halua järjestää hoitajaa kotiin tuoksi ajaksi? Niin tilapäishoitohan ei maksa senttiäkään alle 16-vuotiaalta kehitysvammaiselta.

Terveisin,
Kirsi Mäkinen
Lakimies, VT
Kehitysvammaisten Tukiliitto