Arki ja palvelut

Kehitysvammaisuus ei rajoita oikeutta hyvään arkeen ja toimiviin palveluihin. Monia palveluja kehitetään tällä hetkellä voimakkaasti. Esimerkiksi asumisessa suuntaus on kohti yksilöllisiä ratkaisuja. Jokaisella on oikeus omaan kotiin. Kehitysvammaisen henkilön kohdalla tämä voi tarkoittaa itsenäistä asumista tai tuettuja asumismuotoja.

Kehitysvammaiset henkilöt osallistuvat työelämään monin tavoin. Heistä suuri osa osallistuu huoltosuhteiseen työ- ja avotyötoimintaan. Osa tekee palkkatyötä tavallisella työpaikalla. Useimmat kehitysvammaisille ihmisille tarkoitetuista palveluista ovat lakisääteisiä. Esimerkiksi henkilökohtainen apu on nykyään subjektiivinen oikeus. Palveluiden saatavuus vaihtelee kuitenkin paikkakunnittain.

Pohdittaessa hyvää arkea kannattaa tutustua esimerkiksi yksilökeskeisen elämänsuunnittelun työvälineisiin. Ne auttavat kehitysvammaisia henkilöitä ja heidän lähi-ihmisiään pohtimaan, mistä asioista rakentuu yksilöllisesti pohdittu hyvä arki.

Arjen tueksi tarvittavia palveluja mietittäessä kannattaa tutustua esimerkiksi Kehitysvammaisten Tukiliiton laatimaan Sosiaaliturvaoppaaseen.

Naurava poika.
Hyllyttäjä työssään.
Lähikuva miehestä.