18-trisomian vaikutukset alkuraskaudessa

Kysymys 

Minulle tehtiin jokin aika sitten keskeytys sikiöllä todetun 18-trisomian takia. Kyseessä oli viides raskaus, ja olin alusta asti huolestunut aiemmasta poikkeavien raskausoireiden takia. Onko mahdollista tai todennäköistä, että seuraavat poikkeamat aiempiin takaisin verrattuna johtuivat 18-trisomiasta pikemminkin kuin myöhästyneestä ovulaatiosta?

Kiertoni on normaalisti päivän tarkka. Olen jokaisessa aiemmassa raskaudessa tunnistanut raskausoireet (alavatsatuntemukset, unettomuus) jo ennen, kuin kuukautisten olisi pitänyt alkaa. Kaksi edellistä raskautta ajoittuvat puolen vuoden sisään tästä raskaudesta (ne päättyivät keskenmenoihin). Tässä rakkaudessa ei tullut minkäänlaisia oireita ennen oletettua kuukautisten alkamispäivää. Tein ensimmäisen testin seuraavana päivänä, ja sain tulokseksi haamujen haamuviivan. Aiemmissa raskauksissa tuossa vaiheessa on ollut selvä plussa.

Plussa vahvistui vasta viikon päästä. Myös muut raskausoireet alkoivat yli viikon myöhässä. Varhaisultrassa rv 7+4 löytyi syke, mutta sikiön koko vastasi 6+0. Kahden viikon päästä kontrollissa kasvu vastasi 8+2 ja laskettu aika korjattiin. En edelleenkään saanut kiertoa täsmäämään, ja raskauden mahdollisuus tuntui yhdyntäkertojakin ajattelen erittäin epätodennäköiseltä tuon aika-arvion mukaan. 18-trisomia selvisi nt-ultran jälkeen.

Nyt kun pohdin seuraavaa raskautta, kysymys edellisen alkuraskauden poikkeavista oireista vaivaa minua kovasti. Olin niistä tässä raskaudessa niin huolissani, että jouduin hakemaan sairaslomaa. Ja sitten epäilys osoittautui oikeaksi. Jos sama tilanne toistuisi, helpottaisi jos tietäisi, että onko edellisen raskauden oireet voinut aiheuttaa 18-trisomia vai onko kyse vain sattumasta. Seulonnat hälyttivät 18-trisomiasta riskiluvulla 1:5. Onko mahdollista, että poikkeavat hormonipitoisuudet ovat vaikuttaneet oireisiin, ja voiko 18-trisomia vaikuttaa näin sikiön kasvuun? Vai vedänkö tässä nyt mutkia suoriksi miettimällä tällaista vaihtoehtoa?

Vastaus 

Hei,

Varmuudella en pysty antamaan vastausta kysymykseesi.

Tiedetään kuitenkin, että sikiön koko saattaa olla pieni jo aivan varhaisessa vaiheessa raskautta. Istukkahormonipitoisuudet ovat usein matalammat 18-trisomia raskauksissa kuin kromosomistoltaan normaalissa raskauksissa.

1. trimesterin seulassakin veriarvot, hCGbv- (istukkahormoni) ja PAPP-A , ovat keskimääräistä matalammat, joten "raskausoireet" voivat siten olla lievempiä tai ilmaantua myöhemmin.

Toisaalta normaalitkin raskaudet voivat olla hyvin erilaisia oireiltaan ja kulultaan samalla äidillä.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri