18-vuotias keskitasoisesti kehitysvammainen poika ei suostu peseytymään eikä vaihtamaan vaatteita

Kysymys 

18-vuotias keskitasoisesti kehitysvammainen poika ei suostu peseytymään eikä vaihtamaan vaatteita. Hän ei ole myöskään antanut pestä päällään olevia vaatteita moneen viikkoon vaan hän nukkuu ne vaatteet päällä ja ne ovat koko ajan hänen päällään. Hän viettää aikaa koko ajan vain huoneessaan, ei ole poistunut sieltä moneen viikkoon eikä vastaa kun hänelle puhutaan. Hän suostuu juomaan vain energiajuomaa ja syömään vain ranskanperunoita, suklaajäätelöä, irtokarkkeja ja pizzaa.

Tarpeet eli kakan ja pissan hän tekee huoneessaan olevaan ämpäriin jonka me vanhemmat joudumme vessanpönttöön tyhjentämään ja pesemään sen ämpärin. Poika ei juuri muuta tee kun nukkuu tai istuu tuolilla huoneessaan tuijottaen tyhjyyteen välillä nauraen itsekseen eikä reagoi mihinkään eli ei esimerkiksi puheeseen tai mihinkään muuhunkaan. Mikäköhän häntä vaivaa?

Vastaus 

Hei,

Tilanne kuulostaa sellaiselta, että on järkevää pyytää apua nopealla aikataululla, koska henkilön fyysinen ja psyykkinen terveydentila täytyy selvittää. 
Voitte soittaa hätänumeroon 112 tai pikaisesti kotikunnan kehitysvammapalvelujen sosiaalityöntekijälle. Molempaa kautta asia alkaa ratkeamaan.

Jos tarvitsette keskusteluapua tai tukea tilanteen läpikäymiseen, voitte soittaa Kehitysvammaliiton puhelinneuvontaan.

Kehitysvammaliitto tarjoaa maksutonta puhelinneuvontaa maanantaisin klo 15-17 ja torstaisin klo 10-12 numerossa 09 348 09 348.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!