7kk ikäisen (5kk kehitysikä) lapsen kehitysviive
Lapsemme jouduttiin leikkaamaan n. 2kk etuajassa, ja syntymää seurasi pitkä elvytystilanne. Pään MRI-tutkimuksessa eikä BAEP- ja aivorunkoaudiometriassa ole ilmennyt poikkeavaa, eikä myöskään aivojen ultraäänitutkimuksissa. Lapsi joutui olemaan yli lasketun ajan sairaalassa, eikä monien valvontalaitteiden ym. letkujen takia voinut paljon liikkua, joten motorinen kehitys on ollut hidasta.
Hymyileminen alkoi ehkä hiukan viiveellä, olisiko ollut n. 1kk kehitysiässä, mutta sitten sitä onkin riittänyt. Nauraa nykyisin myös, mutta äänteleminen on ilmaantunut enemmän "jutustelevana" vasta viime aikoina, aloitti kyllä ääntelemisen nauramisena n. 4 kk kalenteri-iässä, samoin päänkannatteleminen ja esineeseen tarttuminen alkoi onnistua samoja aikoja. Kääntyy kyllä kyljelleen, mutta ei vatsalleen, eikä muutenkaan viihdy vatsallaan pitkiä aikoja, hetken aikaa leikkii leluilla. Jonkun verran liikkuu alustalla, mutta mitään selvää ryömimistä ei voi havaita, ehkä jotain sen suuntaista.
Tästä johtuen olen alkanut epäillä, voisiko lapsella kuitenkin olla jonkunasteista kehitysvammaisuutta, vaikkei aivokuvauksissa hapenpuutteesta aiheutuvia vammoja olekaan voitu havaita, eikä geeneissäkään mitään poikkeavaa ole löytynyt? Muut lapsemme ovat kehittyneet varsin nopeaan tahtiin, kävelleet viimeistään vuoden iässä. Missä iässä kehitysvammaisuutta voi alkaa epäillä, ja milloin yleensä alkaa jo selvästi nähdä, jos kehitys ei etene niinkuin pitäisi?
Hyvä 7kk ikäisen lapsen äiti,
Lapsen kehitysvammaisuutta eivät normaalit tulokset "kone- tai geenitutkimuksissa" sulje pois ja siksi riskissä olevia lapsia, kuten keskosena syntyneitä, pidetään paikallisolosuhteista riippuen joko lastentautien tai lastenneurologian poliklinikalla kehitysseurannassa. Ellei lapsenne ole tällaisessa lisäseurannassa neuvolan ohella, on teidän syytä ottaa asia puheeksi neuvolanne lääkärin kanssa, jotta seuranta järjestyy. Asiantuntevan lastenlääkärin tai lastenneurologin kanssa voitte sitten tarkemmin keskustella huolistanne, kun lääkäri on ensin voinut arvioida tutkimuksessaan lastanne ja hänellä on käytettävissään täydelliset esitiedot.
Valitettavasti ei ole mahdollista antaa kunnon vastauksia kysymyksiinne vain antamienne tietojen perusteella lasta tutkimatta ja perusteellisempia esitietoja saamatta. Myöskään spekulointia antamillanne tiedoilla en pidä järkevänä. Eli yhteenvetona toteaisin, että teidän on syytä keskustella huolistanne lapsenne terveydentilaa henkilökohtaisesti seuraavien terveydenhuollon henkilöitten kanssa.
Ystävällisesti
Maarit Peippo
lastentautien ja perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri
Väestöliiton perinnöllisyysklinikka