Adhd/asperger ja lievä kehitysvamma

Kysymys 

Hei!

Itselläni on adhd, mutta aspergeria ei olla diagnosisoitu. Olen kuitenkin alkanut epäillä, että minulla on myös jonkin asteisia asperger-piirteitä. Olen kyllä lukenut netistä kaikenlaista, mutta paremman käsityksen saa sellaisilta ihmisiltä, kellä itsellä tai läheisellä on. Lähinnä kiinnostaa seuraavat asiat:

Onko ensimmäinen vastaus "ei, en" jos joku pyytää/kysyy jotain? (luin jostain, että olisi aspergereille yleistä)

Miten valot/äänet, häiritsevätkö ne?

Onko ajantajun puutetta?

Voiko joku tietokonepeli "koukuttaa/jumittaa" ihan totaalisesti?

Meneekö asperger välillä ihan "omaan maailmaansa" siten, ettei kuule mitä ympärillä puhutaan, mutta on kuitenkin sen näköinen kuin olisi läsnä; Jopa vastailee ja nyökyttelee kysymyksiin, mutta ei muista jälkikäteen mistä oli puhuttu.

Tiedän, että adhd myös aiheuttaa paljon noista, mutta kuitenkin on tunne, ettei ole kyse pelkästään siitä. poikaystävälläni taas on Asperger ja hänellä on myös oireita, jotka viitaisivat ADHD:hen. Hänellä ei olla diagnosisoitu ADHD:ta. Voiko olla molempia diagnooseja yhdellä henkilöllä?

Vastaus 

Hei!

Kiitos viestistäsi! Vastaamme sinulle Autismi- ja Aspergerliiton palveluneuvonnasta, johon kysymyksesi ohjattiin.
Kysyit viestissäsi useamman kysymyksen, laitan ne tähän allekkain ja vastailen niihin jokaiseen erikseen.

Onko ensimmäinen vastaus "ei, en" jos joku pyytää/kysyy jotain?

Vastaus: Tällaista ominaisuutta ei voi yleistää koskettamaan kaikkia Asperger- henkilöitä

Miten valot/äänet, häiritsevätkö?

Vastaus: Kyllä, jos henkilöllä on aistiherkkyyksiä näön alueella. Aisteihin liittyviä haasteita jonkinlaisena on lähes jokaisella autismikirjon henkilöllä

Onko ajantajun puutetta?

Vastaus: Ajan kulun ymmärtäminen ja hahmottaminen voi olla vaikeaa autismikirjon henkilölle, koska se on niin abstrakti asia.

Voiko joku tietokonepeli "koukuttaa/jumittaa" ihan totaalisesti?

Vastaus: Jumittuminen erilaisiin asioihin on mahdollista autismikirjon henkilöllä. Jumiasiat voivat olla joko positiivisia tai negatiivisia.

Meneekö asperger välillä ihan "omaan maailmaansa" siten, ettei kuule mitä ympärillä puhutaan, mutta on kuitenkin sen näköinen kuin olisi läsnä?

Vastaus: Autismikirjon henkilöllä voi olla tällaista käytöstä, esim. kovan aistikuormituksen alla. Se on eräänlainen selviytymismekanismi, millä henkilö suojelee omaa oloaan; hän on läsnä, mutta ei voi tehdä muuta, ettei romahda kuormituksen alla.

Voiko ADHD ja Asperger olla samalla henkilöllä?

Vastaus: Autismikirjon diagnoosi on henkilöllä harvoin pelkästään, yleensä rinnalla on jokin liitännäinen. ADHD on noin 40% autismikirjon henkilöistä liitännäisdiagnoosina

Lisätietoa voit käydä lukemassa Autismi- ja Aspergerliiton nettisivuilta www.autismiliitto.fi sekä tarkemmin esitteistä ja videoista https://www.autismiliitto.fi/materiaalia

Toivottavasti näistä tiedoista oli apua tilanteeseen!

Palveluneuvontatiimin puolesta,

Järjestösuunnittelija
Marjo Häyry

 

Keräämme palveluneuvonnassa palautetta työmme kehittämiseksi ja toivomme, että sinulla olisi hetki aikaa vastata tähän lyhyeen kyselyyn

https://link.webropolsurveys.com/S/4C719FAFC963F7D1