Aikuisena kehityshäiriön tutkiminen

Kysymys 

Hei

Koen että minulla on jokin kehityshäiriö tai kehitysvamma. Pystyykö aikuiselta naiselta 46v jotenkin tutkimaan asiaa ja jos pystyy miten ja missä?

Esim. äitini joi paljon alkoholia silloin kun odotti minua. Haluaisin tietää, onko minulla fas-oireyhtymä ? Ainakin koen, että minulla on joitakin fas:in kaltaisia oireita.

Vastaus 

Hei,

Asiaa voi tutkia minkä ikäisenä tahansa. Aikuisena FASD-diagnoosin saaminen on haastavampaa kuin lapsena mutta se ei ole mahdotonta.

Diagnoosin saamisessa auttaa, jos äitisi myöntää juoneensa raskausaikana. Sekin auttaa, jos joku muu (ammattilainen tai läheinen) kertoo nähneensä hänen juoneen/olleen humaltunut raskausaikana.

On tärkeää, että kerrot diagnoosia hakiessasi tarkkaan oireistasi ja siitä, miten ne ovat vaikuttaneet elämääsi lapsena, nuorena ja aikuisena. 

Diagnoosia haetaan niin, että mennään yleislääkärille (työssä käyvät hakeutuvat työterveyshuollon kautta, opiskelijat opiskeluterveydenhuollon kautta ja kaikki muut terveyskeskuksen kautta). Kerrot yleislääkärille oireistasi, ja yleislääkärin tehtävänä on tarvittaessa ohjata sinut erikoislääkärille, jossa diagnoosi tehdään. Voimia mahdollisen diagnoosin hakemiseen!

Kehitysvammaliiton sivuilta ja Verneristä löytyy lisätietoa FASDista.

Kehitysvammaliiton FASD-sivut: https://www.kehitysvammaliitto.fi/kehitysvammaisuus/fasd/

Verneri.netin FASD-sivut: https://verneri.net/yleis/fasd

Ystävällisin terveisin,
Sari Somer, FASD-asiantuntija

------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!