Aikuisikäisen Rett-henkilön kommunikaatioapuvälineet

Kysymys 

Kysyisin aikuisikäisen Rettin oireyhtymästä sairastavan henkilön kommunikaatio apuvälineistöstä. Mitä hyviä keinoja on käytössä perheillä. Itse olen menossa työharjoitteluun ja suunnittelemassa kommunikaatio ympäristön luomista, ei ole ollenkaan henkilöllä minkäänlaista. musiikista ja ulkoilusta pitää. apuväline laite "painettava" malli käyttöön tulossa, ja ruokailuun esim. juoman valinta purkkien mukaan onnistuuko, onko liian vaikeita??? kysyy tietämätön, hyvin vinkkejä tarvitaan!

Vastaus 

Tervehdys!

Tiedustelin asiaasi Tikoteekin puheterapeutti Kaisa Martikaiselta.

Hänen mukaansa henkilöillä, joilla on Rettin oireyhtymä ei voi antaa yleistä ohjetta parhaista kommunikointitavoista ja kommunikoinnin apuvälineistä. Jokaisen henkilön kohdalla tulee arvioida yksilöllisesti juuri kyseessä olevan henkilön kommunikoinnin tarpeet ja samoin miettiä yksilöllisesti, millä keinoin kommunikointia voi tukea.

Esimerkiksi kuvat sekä kommunikointilaitteet (yksilöllisen arvioinnin mukaan joko yhden viestin tai useamman viestin laitteet) ovat kommunikoinnin keinoja, joita useilla Rett-henkilöillä on käytössä.

Keskeistä kuitenkin on, että mikään kommunikoinnin keino ei yksinään ole ratkaisu. Olennaista on, että kommunikointi on vuorovaikutusta, jossa molemmilla osapuolilla on tärkeä rooli. Apuvälineet tuovat lisää mahdollisuuksia vastavuoroiseen kommunikointiin.

Jos haluat tutustua puhevammaisuuteen erikoistuneisiin sivustoon, katso www.papunet.net

Ystävällisin terveisin Niina Sillanpää