Alhainen AFP ja HCGb

Kysymys 

Hei,

Olen 30 vuotias ja asun talla hetkella valiaikaisesti Englannissa ja olen raskaana viikolla 20+6. Ongelmani on ollut se, etta taalla ei ole ollut tarjolla lainkaan kaikkia testeja joita Suomessa raskausaikana normaalisti tehdaan. Esim. niskaturvotus testia taalla ei tehda lainkaan. Veritesti otettiin viikolla 14+3. Lukemani mukaan vastaava veritesti pitaisi ottaa vasta viikoilla 15-16. Onko talla merkitysta testin tulosten kanssa? Minulla oli talla viikolla rakenneultra jossa sain verikokeen tulokset takaisin. Ts. ajanvarauksen henkilokunta lykkasi paperit kouraani ja sanoi, etta riskit eivat ole huomattavasti kohonneet. Muuta selitysta en saannut. Olen nyt itse yrittanyt netista loytaa tietoa viitearvoista, koska oman testini AFP ja HCGb arvot ainakin nayttavat mediaanin verrattuna kovin alhaisilta ja olen kovasti peloissani, saattaako lapsella olla kromosomiongelmia. Miten nama seuraavat tulokset tulisi tulkita? Onko minulla huolenaihetta?

Veritestin (otettu viikolla 14+3) tulokset ovat seuraavat:
AFP 10.0 U/mL, Median 26.24, MoM 0.38, Corr. MoM 0.42
hCGb 15.1 U/L, Median 23.16, MoM 0.65, Corr. MoM 0.73
Inhibin-A 185.9 pg/ml, Median 221.73, MoM 0.84, Corr. MoM 0.92
uE3 1.9 nmol/L, Median 1.93, MoM 0.98, Corr. MoM 1.01

Rakenneultrassa ei loytynyt mitaan epailyttavaa. Mitat viikolta 20+2 ovat seuraavat:
BPD: 48.0 mm
FL: 34 mm
HC: 173.0 mm
AC: 157.0 mm
Nama mitat ymmartaakseni ovat ihan normaalien rajoissa.

Kiitos avusta!

Vastaus 

Sinulle tehty niin kutsuttu keskiraskauden seerumiseulonta, joka on Suomessa käytössä "varasysteeminä" eli tarjotaan äideille, jotka myöhästyvät ensimmäisen raskauskolmanneksen seulonnasta. Tällöinkin Suomessa on käytössä vain AFP ja hCG.

Downin oireyhtymän riskin suhteen nämä arvot käyttäytyvät siten, että mitä matalampi (=alle 1 MoM) AFP ja mitä korkeampi hCG (yli 1 MoM) ovat, sitä suurempi riski on. Samalla otetaan huomioon äidin ikäriski.
AFP o.4 MoM on siis matala, mutta hCG =0.7 MoM ei ole korkea. Muut kaksi ovat lähellä 1 MoM eli hyvin normaali.
Näidenkin arvojen ja äidin iän yhdistelmän riskiluku pitäisi olla laskettu (tietokoneohjelma), jotta seulan todellinen riski tulisi selville. Poikkeavaa on siis tuo matala AFP.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri