Alhaiset PAPP-A ja bHCG

Kysymys 

Hei,

olen kolmatta lasta odottava 39v. Sain alkuraskauden riskiseulasta luvun 1:151 (downin riskiluku) ja Edwardsin riskiluku 1:6532. Tulokset olivat:

bHCG 44,28855, korjattu MoM 0,73

NT 2,1mm, korjattu MoM 1,58

PAPPA-A 325,8087 korjattu MoM 0,63

Minua mietityttää se, että eikö down riskissä yleensä PAPP-A ole matala ja bHCG korkea. Minullahan molemmat arvot on ennemminkin matalia. Ja muissa trisomioissa taas molemmat arvot on yleensä matalia? Minulla tuo edwardsin riskiluku on taas kaukana raja-arvosta. Vai nostaako minun ikä yksinään riskiä niin paljon ja muut arvot on ihan ok?

Minulta otettiin NIPT ja sen tuloksia odotellaan.

Kiitos vastauksesta!

Vastaus 

Hei,

on totta, että tyypillisesti molemmat seerumiarvot ovat matalia 18- ja 13-trisomioissa. 21-trisomiassa hCG on korkeahko.

18-trisomian riski on yleisimmin jopa satoja tuhansia, joten kyllä sinun kohdallasi sekin riski on siihen nähden suurentunut, mutta ei yli hälytysrajan.

Jonkin verran matalahkosta hCGvb arvosta huolimatta 21-trisomian riskiä nostaa erityisesti ikä: raskausviikkona 10 39 vuotiaan riski on 1:82 ja raskausviikkona 12 1:89 ( huom. laskenut, koska osa 21-trisomia raskauksista on mennyt noiden 2 viikon aikana kesken). Myös nt-MoM on hitusen noussut yli 1 MoM. Ja PAPP-A-MoM on matalahko.

Nämä muut riskilaskennan osatekijät ovat loppupeleissä kuitenkin pienentäneet puhdasta ikäriskiä. Toivotaan NIPTin olevan normaali tulokseltaan.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!