Alkio 6+0 mutta raskauspussi vastaa 8+0?

Kysymys 

Minulla on epäselvä tilanne. Sain ovulaatiotestiin plussan 1.2 ja sen päivän aikana (illalla) oli yksi yhdyntä. Epäilen ovulaation tulleen 2.2. tai 3.2.

Kävin varhaisultrassa 28.2. ja siellä näkyi raskauspussi ja häivähdys ruskuaispussia. Tämä vastasi ehkä 5+ jotakin.

Kävin uudestaan 3.3. ja siellä oli kasvanut ruskuaispussi ja raskauspussi, vastaten 6+0 tai 5+5. Ei sykettä mutta alkio jotenkin erottui.

Kävin vielä 7.3. Ja sieltä Sain keskeytynyt keskenmeno diagnoosin, raskauspussin koko 6+3 ja ei sykettä, sikiökaiku oli epäselvä.

Sain ajan keskeytykseen 14.3. ja kun kävin siellä, näkyikin 6+0 vastaava alkio, 8+0 vastaava raskauspussi ja syke. Keskeytys peruttiin, ja sain uuden ajan 2 viikon päähän.

Mitähän voi tarkoittaa että muu raskausmateriaali vastaa aikaansa 8+0 mutta alkio oli 6+0 ja syke näkyi VASTA tässä vaiheessa? Voiko tarkoittaa jotakin kromosomi poikkeavuutta?

Vastaus 

Hei, 

Kiitos kysymyksestäsi,

Nämä alkuraskauden tutkimukset ja raskauden keston mittaukaset ovat joskus hieman hankalia. Tutkimus riippuu tietysti monestakin asiasta, eikä vähiten ultraäänikoneen tasosta ja tutkijan kokemuksesta. Monellakaan koneella ei alle raskausviikon 6 välttämättä näe varmuudella sykettä. Raskauspussin mitta ei ehkä ole se kaikkein paras mitta tässä tapauksessa.

Ymmärränkö oikein, että tuolloin 14.3. raskauden kesto oli 8+? Eli kuukautiset tammikuun puolivälissä?

Usein tällaisissa tilanteissa, joissa sikiön mitta jätättää jo heti alkuvaiheessa, kyseessä voi olla jokin ongelma sikiön kehityksessä.

Keskenmenon mahdollisuus on melko suuri. Jos keskenmenoa ei tapahdu, mutta sikiön kasvu edelleen jätättää, lienee tarkemmat tutkimukset indikoituja (kromosomit). Erittäin hyvä, että kontrolliaika on sovittu.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!