Alkoholi ja alkuraskaus

Kysymys 

Hei,

Olen erittäin huolissani alkuraskauden alkoholin käytöstä ja tupakoinnista. Join humalahakuisesti keskiolutta ja viiniä ja poltin tupakkaa rv 4+1, 4+4, 4+6, 5+1 ja 5+3. En yleensä juo noin paljon noin usein, mutta juhlapyhien aikaan tuli otettua, kun oli aikuisten illanviettoja. En tiennyt olevani raskaana (raskaus oli täysin yllätysraskaus) ja tehtyäni positiivisen testin 6+0 päätin heti, etten aio loppuraskauden aikana enää juoda tai tupakoida yhtään.

Kysyisin, onko mahdollista, että alkio olisi voinut säästyä juhlinnasta huolimatta vahingoittumatta? Soimaan itseäni koko ajan juomisen vuoksi. Jos olisin tiennyt raskauden mahdollisuudesta, en olisi juonut.

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Alkoholin nauttiminen ensimäisellä raskauskolmanneksella voi aiheuttaa lapselle elin- ja keskushermostovaurioita. Näin ei kuitankaan välttämättä tapahdu. On täysin yksilöllistä suojeleeko kehosi alkiota alkoholivaurioilta. Ultraäänitutkimuksella, joka tehdään noin raskausviikolla 20, tutkitaan nimenomaan sikiön rakenteita eli myös sydäntä. Silloin voi selvitä, onko sikiölle tullut rakenteellisia vammoja.

Sinusta varmasti tuntuu kamalalta tapahtunut, mutta on turha kantaa syyllisyyttä. Nyt on hyvä keskittyä elämään terveellisesti loppuraskauden ajan.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.net toimitus