Alkoholin tai muun ongelman aiheuttama mikrokefalia?

Kysymys 

Olen raskaana rv 22+5 kuukautisista laskien. Kun en tiennyt olevani raskaana, olin lomamatkalla ja käytin alkoholia runsaasti 4:na päivänä peräkkäin, viimeinen käyttö oli rv 4+6 päivänä. Tein testin vasta viikolla 5+2, ja se oli tosi selvä plussa. Olin aluksi tosi huolissani, mitä alkiolle on voinut tapahtua. Sain osittaisen mielenrauhan, kun luin jostakin, että mitä lääkkeiden käytön peusteella on huomattu, että näin alkuvaiheessa (rv 0-5)raskautta alkoholinkin käyttö aiheuttaisi ilmeisesti kokonaan keskenmenon ja vasta myöhempi runsas ja jatkuva alkoholinkäyttö fas-tai fae-oireita. Nyt olen käynyt 3 kertaa ultraäänitutkimuksessa ihan rutiinisti (ei siis tuon alkoholin takia). Minua alkoi pelottaa, kun lakimitta on kaikissa tutkimuksissa ollut pienempi kuin muut mitat, tosin ovat kai pysyneet silti vaihtelutoleranssin sisällä, kun kukaan ei ole siihen reagoinut, paitsi sanoen, että koko vastaa viikkoja. Mitat ovat olleet:rv 6+6 crl 7,1 mm (vastaa viikkoa 6+4)rv 12+2, bpd 19,2 mm(vastaa viikkoa 11+6 +- 4 d), fl 7,9 mm, crl 54,8 mm(vastaa viikkoa 12+2 +- 4 d)rv 19+1 muita mittoja ei ole minulla ylhäällä, paitsi b-mitta (lakimitta?), joka oli 41,1 mm, vastaa viikkoa 18+3.rv 22+4 bpd 50,8 mm vast, 21+3, fl 40.

Kysyisinkin, onko tässä nyt kyse esim. alkoholin tai jonkun muun ongelman aiheuttamasta mikrokefaliasta, vai onko normaalia, että eri mitat antavat näin eri viikot monessa uä-tutkimuksessa. Millä raskausviikolla tuo pienipäisyys alkaa yleensä näkyä uä-tutkimuksissa?Kiitos paljon vastauksesta, olen todella huolissani, ja en saa edes nukuttua kunnolla asian kanssa. Voinko siis saada fas-lapsen, vaikka en tietenkään ole käyttänyt alkoholia raskauden varmistuttua. En tupakoi.

Vastaus 

Hei,
Aivan aluksi voi sanoa, että luonto yleensä suojaa alkiota ulkoisilta tekijöiltä aivan raskauden alussa, kun äiti ei vielä tiedä olevansa raskaana.

Mitä noihin mittoihin tulee, on huomioitava, että jos mittauksia tekee eri ihmiset ja varsinkin vielä ehkä eri koneella, joissa saattaa olla ohjelmoituna mittojen suhteen erilaisia ohjelmia, on lähes mahdotonta saada aivan yksiin meneviä mittaustuloksia. Huomioitaessa esittämiäsi lakimittoja rv 12+2 - 22+4, voi todeta, että pään mitta on "pienentynyt" 5 pv, joka menee täysin edellä esitettyjen tekijöiden piikkiin.

Mittauksiin vaikuttaa myös sikiön asento. Esimerkiksi varsinkin myöhemmin raskaudessa perätilassa olevalla sikiöllä on pienempi lakimitta kuin pää alaspäin olevalla (tällöin on syytä mitata pään ympärysmitta). Myös perinnölliset tekijät pään koon ja muodon suhteen vaikuttavat jo suuremmalla sikiöllä. Mikrokefalia diagnoosi vaatii selvästi pienempää pään kokoa. Riskisi saada fas-lapsi on neljän alkuraskaudenpäivän alkoholinkäytöllä (lähes) olematon. Hyvää raskauden jatkoa.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg

Ota yhteyttä Teratologiseen palveluun, jos haluat lisää tietoa alkoholin vaikutuksesta sikiöön.

Terveisin,
Niina Sillanpää