Alkuraskauden alkoholi: Onko vauva mahdollisesti vahingoittunut?

Kysymys 

Olen huolissani, olenko aiheuttanut jotain vauvalleni. Kun en tiennyt raskaudesta, minulla oli noin 3-4 kertaa alkoholialtistusta ennen 5+3 viikkoa, jolloin tein testin. Altistuskerralla oli noin 4-8 annosta alkoholia, eli näitä altistuskertoja nuo 3 -4 kertaa noin kahden viikon aikana. Arvioisin yhteensä 27 annosta menneen ennen raskaustestiä. Hävettää ja ahdistaa. Jos olisin tiennyt, en olisi juonut. Juuri työjuttuja sattui noille ajoille, en yleensä juo niin paljon. Elin koko raskauden peloissani. Kaikki ultrat meni hyvin lukuunottaen rakenneultran,mutta myöhemmin lääkäri näki vklla 32, että ultrassa aivoissa oli lievää lemon signia kallo muodossa, mutta erikoislääkäri katsoi kuitenkin että pikkuaivot olivat normaalit ja muutenkin aivojen rakenteet. Se suljettiin pois.

Vauva syntyi ja vauvan mitat olivat pituus 51 cm, 3500gr ja pään ympärys 34 cm. Jäin miettimään pienehköä päänmittaa. Minulla ja miehelläni päänmitat syntyessä olleet parisen senttiä suuremmat. Lääkärintarkastuksessa vastasyntyneelle vauvalle tuli kaikki heijasteet ja sydänääni oli kunnossa. Selkäranka oli ehjä.Lääkäri sanoi, että näyttää aivot symmetriselta ja että hänen silmiin lapsi on terve.

Vauva ottaa minuun kontaktia, ei ole mielestäni erityisen levoton tai ärtyisä, poika on kaunis kasvoinen ja symmetrinen, ultratessakin sanottiin, ettei näy dysmorfisia piirteitä, ja kätilöt sanoivat, että kaikinpuolin kaunis lapsi. Korvista joku sanoi, että onpa pienet, mutta niin on isälläänkin pienehköt korvat. Kuitenkin huolettaa, että olen tuolla alkuraskauden alkoholialtistuksella jollain tavalla pilannut jotain lapsessani. Tuo päänmitta minua mietityttää tällä hetkellä. Myös kätilö katsoi, että lapset kädet aivan vastasyntyneenä tärisivät kun ne otti pois bodysta, nyt ne eivät niin enää tärise. Lääkäri katsoi sitä ja sanoi että on normaalia. Mieltäni painaa voiko olla keskushermostossa vikaa. Tai voiko myöhemmin tulla jotain adhd asiaa, joka johtuu minun virheistä?

Vastaus 

Hei,

onneksemme ihmisalkion/-sikiön kehitys on sellainen, että aivan alkuviikkoina, raskausviikkoon 5 saakka alkion solut voivat erilaistua vielä hyvin vapaasti eikä tiettyjä soluja ole vielä "ohjelmoitu" erilaistumaan tietyksi kudokseksi. Meillä on siis aikaa huomata raskauden alkaneen.

3,5 kiloisella lapsella päänympärys 34cm on vielä normaali. Siitä ei tarvitse olla mittana huolissaan. Mitä isompi lapsi sitä suurempi pään ympärysmitta myös yleensä on. Perintötekijät tietysti vaikuttavat asiaan.

Pientä tärinää ja tutinaa vastasyntyneillä esiintyy ohimenevästi useinkin. Tärkeintä, että se ei jatku.

Ilmoittamiesi tietojen perusteella, uskoisin, että teillä vanhemmilla on kaikki syy olla onnellisia ja nauttia pienestä perheenjäsenestänne. Anna itsellesi anteeksi alkuraskauden alkoholinkäyttö, ota opiksesi, jos niin koet tarvetta ja nauti vauvasta.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Palautteesi on meille todella tärkeää. Vastaa lyhyeen kyselyyn neuvontapalstan käytöstä!

Oletko käyttänyt Verneri.netin neuvontaa? Mistä löysit palvelumme? Saitko vastauksen kysymykseesi? Voisiko verneri.netin neuvontaa kehittää? Vastaa kyselyymme tästä linkistä!