Alkuraskauden ultrassa sikiöllä niskaturvotusta 6 mm

Kysymys 

Alkuraskauden ultrassa sikiöllä todettiin niskaturvotusta 6 mm. Muusta poikkeavuudesta lääkäri ei puhunut. Voiko turvotuksen määrästä päätellä millä todennäköisyydellä on kyse esim. Downin oireyhtymästä, muusta kromosomipoikkeavuudesta, tai sydänviasta? Sain lähetteen lapsivesipunktioon rv 16, kuulemma niitä ei aikaisemmin tehdä. Kuitenkin olen kuullut että jotkut ovat käyneet tutkimuksissa jo aikaisemmillakin raskausviikoilla, vaihtelevatko käytännöt eri sairaaloissa, vai mistä erot johtuvat?

Vastaus 

Hei,

Niskaturvotuksen "normaaliuden" raja vaihtelee jonkin verran sikiöiän/pääperämitan mukaan, mutta aina se on vain tilastollisesti laskettu ja siinä mielessä osittain keinotekoisestikin päätetty luku. Tuntuma on, että erittäin paksuun niskaturvotukseen joskus liittyisi enemmän sikiöongelmia, mutta toisaalta joskus hyvinkin turvoksissa olevan sikiön turvotus voi kadota ja syntyy terve lapsi. Selvää suhdelukua ei voi sanoa siis.

Kromosomitutkimuksen raskausviikkorajat voivat vaihdella paikkakunnittain. Helsingissä ja lähialueella niskaturvotustutkimus tehdään ennen 14 raskausviikkoa, jonka jälkeen voidaan tehdä kromosomitutkimus istukkanäytteestä. Yleensä lapsivesitutkimus tehdään 15. raskausviikon jälkeen.

Ansa Aitokallio-Tallberg
gynekologi