Alkuraskauden veriseula ja niskaturvotusultraääni - miten tulkitaan?

Kysymys 

Olen 34-vuotias raskaana vk 12. Kävin alkuraskauden veriseulassa ja niskaturvotus ultraäänessä, josta sain arvot nt 1,2 mm ja veriarvot b-hCG 74.34 mg/l ja PAPP-A 404, 23. Miten näitä tulkitaan? Riskiluvuksi minulle muodostui 1/229. Suositeltiin lapsivesitutkimusta, jota kuitenkin pelkään sen keskenmenoriskin vuoksi?

Vastaus 

Tervehdys,
Riskiluku 1/229 on saatu iän, niskatutvotusarvon ja mitattujen veriarvojen perusteella käyttäen tietokoneohjelmaa. Yleensä "hälytysrajana" pidetään riskiä 1/250 eli jonkinverran pienempää riskiä kuin mitä olet saanut. Pelkästään iän mukainen riskisi on n. 1/360. Hei,

Saatujen seerumiarvojen mukaan ei suoraan voi sanoa riskistä, vaan se suhtautetaan aina näytteen ottoajankohdan raskausviikkoihin ja tuloksi verrataan vastaavaan keskiarvoon. Vastaus ilmoitetaan "Mom-arvona". Niskaturvotusarvo 1,2 mm on yksinänsä normaali. Eli lähinnä seerumitulos on nostanut riskiä.

Kun riski on suurempi kuin 1/250, on äidillä/perheellä oikeus tutkituttaa sikiön todellinen kromosomisto istukka- tai lapsivesinäytteellä. Päätös on asianomaisten. Siitä on informoitava (kuten olisi myös siitä, mitä seulontatulos merkitsee), mutta varsinaista "suositusta" mielestäni ei pitäisi tehdä suuntaan tai toiseen. Keskenmenoriski näytteenottoon liittyen on n. 1/200.

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri