Alle 2-vuotiaan kuntouttava hoito

Kysymys 

Kysyisin voiko alle kaksivuotiaan down-lapsen saada kuntouttavaan hoitoon lääkärin määräyksellä. Ja pysyisikö silloin kotihoidontuki. Vai onko mahdollista saada omaishoidontukea. Lapseni on kehitykseltään noin 4 kk:n tasolla, vaikka lähentelee kahta vuotta. Mitä neuvoisitte tekemään?

Vastaus 

Ymmärsimme kysymyksen niin, että tarkoitetaan päivähoitoa, kun puhutaan samalla kotihoidontuesta? Vaalijalan kuntoutuskeskuksen sosiaaliasiamies Satu Syrjälä vastasi siltä pohjalta:

Mielestäni perhe voi hyvin hakea kotikunnaltaan lapselle päivähoitopaikkaa kuntoutuksellisin perustein ja käyttää siinä apuna lääkärinlausuntoa. Lääkäri ei voi määrätä kuntaa ko. palvelua järjestämään, mutta lääkärinlausunto tarvitaan tueksi hakemukselle. Päivähoito (joko perhepäivähoito tai päiväkoti) voi olla hyvä apu lapsen kuntouttamisessa, varsinkin kun lapsi tulee leikki-ikään ja alkaa tarvita yhä enemmän toisten lasten seuraa. Joissakin kunnissa jätetään silloin päivähoitomaksu perimättä, mutta käytännöt sen suhteen vaihtelevat.

Juridisesti asia lienee niin, että jos kunta järjestää vammaisen lapsen päivähoidon päivähoitolain mukaisena, siitä voidaan periä maksu, vaikka se toimisikin lasta kuntouttavana. Jos taas päivähoito järjestetään kehitysvammaisten erityishuoltolain nojalla, sen tulee olla perheelle maksutonta. Hakemuksessa voi aina vedota kuntoutuksen tarpeeseen ja vaatia, että palvelu järjestetään erityishuoltolain nojalla. Jos päätös ei tyydytä, kannattaa kysyä juridista neuvoa esim. oikeusaputoimistosta tai Kehitysvammaisten Tukiliiton lakimieheltä.

Lapsella on subjektiivinen oikeus saada päivähoitopaikka, kunnan on se järjestettävä. Mutta siitä on erilaisia tulkintoja, onko kunnan järjestettävä se kehitysvammaiselle lapselle erityishuoltolain mukaisena (maksuttomana) vai voidaanko se järjestää päivähoitolain mukaisena (periaatteessa maksullisena), jos sekin järjestely riittää vastaamaan lapsen tarpeisiin. Myös päivähoitolain mukaisesta hoitomaksusta voi anoa vapautusta tai alennusta, jos perheen tulot ovat vähäiset. Hakemus kannattaa aina tehdä kirjallisena ja siihen on oikeus aina saada kirjallinen päätös, josta on muutoksenhakuoikeus.

Jos lapsi on kunnallisessa päivähoidossa, yhtä aikaa ei voi saada Kelan maksamaa kotihoidontukea, joka on tarkoitettu perheen taloudelliseksi tueksi silloin kun jompi kumpi vanhemmista hoitaa lasta kotona.

Omaishoidontukea voi sosiaalitoimelta hakea aina, huolimatta siitä miten lapsen päivähoito on järjestetty ja maksetaanko hänestä kotihoidontukea vai ei. Omaishoidontukea maksamisesta huolehtii kunta ja sitä myönnettäessä arvioidaan tarvitseeko lapsi muihin samanikäisiin lapsiin verrattuna erityisen paljon ja sitovasti hoitoa ja huolenpitoa. Omaishoidontuki on perheelle verotettavaa tuloa ja sen määrä yleensä porrastetaan niinikään hoidon tarpeen ja sitovuuden mukaan. Kunta voi itse päättää omaishoidontuen määrärahoista ja laatia kriteerit, millä perusteella se omaishoidontukea myöntää. Siihen ei ole subjektiivista oikeutta, vaan se on tarveharkintainen. Toisaalta jos perheellä on selvästi osoitettava tarve, tukea pitäisi myöntää. Kirjallinen, muutoksenhakukelpoinen päätös on hakijalle aina annettava myös omaishoidontuesta.

Terveisin,

Anneli Puhakka