Älyllisesti heikkolahjaisen tyttären tulevaisuus

Kysymys 

Meillä on 4,5 vuotias tytöntyllerö.Hänellä on diagnoosina vaikea kielen kehityksen häiriö. Lisänä hänellä on ongelmia ymmärtämissä. Olimme juuri kahden viikon kuntoutus-tutkimusjaksolla sairaalassa. Psykologi teki tytöllemme testit ja tulokseksi tuli älyllisesti heikkolahjainen, (lievästi kehitysvammainen). Käytämme tyttöä kahdesti viikossa puheterapiassa, tukiviittomat on käytössä, samoin piktot, portaat-ohjaus on tuttu ja hyväksi koettu, kielihäiriöisten lasten kuntoutusohjaaja auttaa meitä. Tyttömme on aurinkoinen lapsi, ottaa kontaktia muihin ihmisiin niillä keinoin mitä hänellä on, jaksaa keskittyä "harjoituksiin" ja tekee niitä mielellään. Mutta.. Psykologin sanat : älyllisesti heikkolahjainen, ei tule korjaantumaan lapsen kasvaessa. Millainen tulevaisuus tytöllämme tulee olemaan, osaatteko kertoa?

Vastaus 

Hei!

Kehitysvammaliitto teki "Elämänkulku ja kehitysvammaisuus: seurantatutkimus 1962-1999", jossa yhdessä tutkimuksen osassa kartoitettiin kehitysvammaisten ihmisten tyytyväisyyttä omaa elämäänsä. Tutkimuksen mukaan kehitysvammaiset ihmiset ovat keskimäärin tyytyväisempiä kuin ei-kehitysvammaiset ihmiset.

Nykyisin kehitysvammaiset ihmiset menevät tavalliseen päiväkotiin, yhä useammin lähikouluun ja osa jopa työllistyy vapaille markkinoille. Yhä useammat myös muuttavat aikuistuttuaan pois kotoa ja seurustelevat. Kehitysvammaiset ihmiset käyttävät kännyköitä ja nuoret kuuntelevat nuorisomusiikkia. Harvat menevät naimisiin ja tekevät lapsia.

Kehitysvammaisten Tukiliitolla on kehitysvammaisten ihmisen paikallisyhdistyksiä, joissa voi keskustella toisten vanhempien kanssa esimerkiksi tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Yhdistyksessä on eri-ikäisten kehitysvammaisten lasten vanhempia. Jos haluatte tietoa yhdistoiminnasta, soittakaa Kehitysvammaisten Tukiliittoon 03-2403 111 ja tiedustelkaa kotipaikkakuntanne yhdistystä.

Ystävällisin terveisin Niina Sillanpää