Anti-D-Rh-immunisaatio

Kysymys 

Hei,

Olen rh- äiti. Ensimmäisen lapsen kohdalla ei ollut ongelmia vasta-aineiden kanssa. Mutta lapsi oli posit. Syntyessään. Minulle unohdettiin antaa anti d-pistos tuon ensimmäisen synnytyksen jälkeen. Toisen raskauden aikana oli tiitterit 16 ja olin tarkassa seurannassa. Synnytys käynnistettiin raskausviikolla 37. Lapsi oli valohoidossa vajaan viikon.

Uskallanko tehdä enään lapsia? Voiko kolmannessa raskaudessa lapsi vammautua tai kuolla? Saako lapsia enään yrittää vai onko riski vammautumiseen liian suuri? En halua ottaa riskiä jos se vaikuttaa isolta ja voi koitua vauvalle kohtalokkaaksi. Isä on homotsygootti.

Vastaus 

Hei,

Anti-D-Rh-immunisaatio, jossa siis äiti on Rh-tekijä D:n suhteen negatiivinen ja sikiö isältä perittynä on positiivinen, on tavallisin veriryhmäimmunisaatio. Hyvin harvoin immunisaatio on todettavissa eli vasta-aineita olisi tutkittavissa 1. raskauden aikana. Tilanne aktivoituu seuraavan raskauden yhteydessä, minkä seurauksena vasta-aineita ilmaantuu. Niiden määrää kuvataan titterinä.

Titteri 16 on kriittinen ja aloittaa raskauden tarkemman seurannan. Äitien taipumus reagoida vaihtelee erittäin suuresti. joillakin äideillä ei useatkaan raskaudet saa titteriä nousemaan ongelmallisen korkeaksi. Toisilla äideillä vasta-ainetasot nousevat merkittävästi nopeastikin ja aiheuttavat siten sikiön anemisoitumisriskin. Sikiön anemia johtuu siitä, että äidin muodostamat vasta-aineet päässevät sikiön puolelle istukan läpi ja tuhoavat sikiön punasoluja. Tilanne voi siis olla vakava, mutta onneksi sikiön anemiaa voidaan hoitaa antamalla sille punasoluja napanuoran laskimon kautta. Toki toimenpiteeseenkin liittyy riskejä. Siksi nämä kohdunsisäiset punasolusiirrot on keskitetty Suomessa Oulun ja Helsingin yliopistollisiin keskussairaaloihin.

Kohdallasi on tietysti vaikea sanoa, miten juuri sinun elimistösi tulee jatkossa reagoimaan uuteen Rh-positiiviseen raskauteen (jos isä homotsygootti, ovat kaikki hänen jälkeläisensä aina Rh-positiivisia). Toisen raskautesi varsin lievä reaktio (titteri 16) voisi viitata lievään tautiin, mutta varmuudella sitä ei voi luvata. Jos toive 3. lapsesta on, niin ehkä riski kannattaa ottaa?

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri